FødevareWatch

USDA: Dræbervirus truer Europas svineindustri

Den smitsomme svinevirus PEDv, som har udslettet mere end 8 mio. smågrise i USA, har ramt Ukraine og truer muligvis hele den europæiske svinesektor, ifølge de amerikanske landbrugsmyndigheder, USDA.

Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard

Den amerikanske svineindustri har været overordentlig hårdt ramt af et omfattende udbrud af den smitsomme svinevirus Porcine Epidemic Diarrhea virus, PEDv, som har gjort det af med mere 8 mio. smågrise og presset priserne på svinekød gevaldigt i vejret.

Virussen er også fundet i både Canada, Mexico og Japan og senest er den hoppet til den isolerede amerikanske stat Hawaii. Og under hele forløbet har frygten for, at den også ville ramme Europa luret.

Nu mener de amerikanske landbrugsmyndigheder, at truslen er blevet meget mere håndgribelig i de seneste måneder, pga. en opblusning af PEDv-tilfælde i Ukraine. Det skriver flere internationale medier.

I en rapport fra de amerikanske landbrugsmyndigheders (USDA)Foreign Agricultural Service (FAS) peges der således på, at PEDv kan sprede sig fra Ukraine til resten af Europa og medføre ”en markant nedgang i produktionen (af svin, red.) i 2015”. Det skriver mediet Farm Futures.

Uenighed om omfang

Ifølge rapporten blev der registreret tilfælde af PEDv i Ukraine allerede i foråret 2014, men i løbet af november og december er problemet taget til.

Mindst en af Ukraines 5 største svineproduktioner skulle være ramt af sygdommen, der medfører næsten 100 pct. dødelighed blandt de yngste smågrise, og ifølge Dr. John Carr fra USDA er der tale om den samme type af virussen, som har ramt USA og også er blevet registreret i Kina tilbage i 2010.

Landbrug og Fødevarer skriver dog i forbindelse med rapporten, at der ifølge europæiske eksperter endnu er stor usikkerhed omkring, hvorvidt der i Ukraine er tale om samme type PEDv som kendes fra Kina og USA.

Ligeledes stiller flere europæiske eksperter sig noget skeptiske overfor John Carrs forudsigelser om, at sygdommen vil spredes og i sidste ende betyde tab af 25-30 mio. grise i Europa over de næste 18 måneder, skriver den danske organisation i sit nyhedsbrev Markedsnyt for Svinekød.

Amerikansk svine-virus hopper til Hawaii

Eksperter frikender svineblod i foder

USA godkender ny vaccine mod svine-virus

Amerikansk svinekæmpe frygter kølvandet på PEDV-virus

USA ruster sig til kamp mod svinevirus

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier