25 ton ulovligt slik beslaglagt

Fødevarestyrelsen har beslaglagt 25 ton ulovligt slik fra et stort uregistreret sliklager i Tranbjerg ved Aarhus. Blandt slikkasserne var der masser af rottelort, meddeler styrelsen.
Foto: Colourbox/Arkiv
Foto: Colourbox/Arkiv

I forbindelse med en stor koordineret aktion mod seks slikbutikker i Jylland fandt Fødevarestyrelsen mandag et stort uregistreret sliklager i Tranbjerg ved Aarhus​.

Det skriver styrelsen i en meddelelse.

Lageret indeholdt omkring 25 tons slik, som ifølge Fødevarestyrelsen var opbevaret særdeles uhygiejnisk, og på kasser og paller i lokalerne fandt man både rotte- og museekskrementer.

Varerne, som blandt andet var chokolade, slikkepinde og vingummi, blev ikke betragtet som egnet til forbrug og blev beslaglagt. Samtidig blev Skat tilkaldt for at vurdere, om der var betalt bl.a. de lovpligtige sukkerafgifter af varerne, skriver Fødevarestyrelsen.

Udover manglende skadedyrssikring kunne ejeren af lageret heller ikke dokumentere, hvor varerne var købt og hvilke butikker, der havde aftaget varer fra lageret.

"Det er i strid med reglerne for sporbarhed på fødevarer, der netop skal sikre, at sundhedsskadelige fødevarer kan trækkes tilbage fra markedet," hedder det i meddelelsen,

Da det ikke er muligt for styrelsen at finde frem til eventuelle tidligere købere af slik fra lageret Tranbjerg, opfordres alle virksomheder og forbrugere, som har købt slik fra adressen Sletvej 50, 8310 Tranbjerg, til at levere eventuelle partier tilbage eller destruere dem, "da det kan være forbundet med stor sundhedsfare at spise slik, der har været udsat for rotteekskrementer," som det lyder i meddelelsen.

Led i større indsats

Tilbage i september foretog Fødevarestyrelsens rejsehold kontrolbesøg i 35 slikbutikker og engrosvirksomheder på Sjælland og Fyn. Rejseholdet havde på daværende tidpunkt af året samlet uddelt 45 indskærpelser, 15 påbud og 7 bøder og beslaglagt næsten 32 tons slik, som der ikke var fakturaer på.

Hvert år bliver der solgt op mod 95.000 tons slik i Danmark. Det svarer til 16-18 kg pr. dansker. Dansk Erhverv, De Samvirkende Købmænd og en række virksomheder i slikbranchen vurderede, at en stor del af markedet er blevet overtaget af illegalt slik fra Sverige og Tyskland, hvor der ikke er sukkerafgift.

Ifølge Dansk Erhverv går statskassen årligt glip af næsten 1 mia. kr. som følge af illegal import af slik, sodavand, øl og cigaretter.

Sliklandet skrumper

Juleslikket går på slankekur

På sporet af slikmafiaen 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også