FødevareWatch

Verdensmester sparker gang i nyt chokoladeeventyr

Den nykårede verdensmester i chokolade, Mikkel Friis-Holm, har nu fundet investorer nok til at flytte produktionen hjem til Danmark. Han vil imidlertid beholde den bestemmende ret over selskabet for at styre kvaliteten.

Foto: PR/Friis Holm Chokolade

Mikkel Friis-Holm vandt mandag aften guld ved verdensmesterskaberne i chokolade. Men det er ikke det eneste, chokoladeentusiasten og grundlæggeren af Friis-Holm Chokolade A/S har at fejre i disse dage.

I en tid med megen snak og skriverier om hårde danske rammevilkår tager han nemlig et usædvanligt skridt og flytter produktionen hjem til Danmark fra Frankrig, hvor den hidtil har ligget, og realiserer dermed en mangeårig drøm.

Mikkel Friis-Holm har sammen med et lille team fundet 29 investorer i deres private og professionelle netværk og landet et lån fra vækstfonden på 2 mio. kr. Til sammen giver investorernes bidrag og vækstlånet 4,4 mio. kr. til at etablere produktion af den eksklusive chokolade i et tidligere produktionskøkken i Hvalsø i Lejre Kommune.

”Det giver helt vild meget mening, synes jeg. Jeg har aldrig helt forstået det der med at flytte produktionen ud – den eneste grund til det, er jo, at man laver et eller andet fuldstændigt standardiseret produkt uden historie, og hvor man kun har billigst mulige råvarer i den ene ende og et billigst muligt produkt i den anden ende. Det, synes jeg, er en underlig diskurs, for man fjerner al sammenhæng mellem produkt, virksomhed og samfund,” siger Mikkel Friis-Holm i et interview med FødevareWatch.

Jeg har aldrig helt forstået det der med at flytte produktionen ud – den eneste grund til det, er jo, at man laver et eller andet fuldstændigt standardiseret produkt uden historie, og hvor man kun har billigst mulige råvarer i den ene ende og et billigst muligt produkt i den anden ende.

Mikkel Friis-Holm, grundlægger af Friis-Holm Chokolade

Flytningen vil give en helt anden fleksibilitet i produktionen samt mulighed for at produktudvikle, mener kokken, der har drevet selvstændig virksomhed i omkring 16 år.

”Bare det, at vi gør det, kommer til at give genlyd. Der er en transparens og en sammenhæng i det, vi siger og gør. Det vil give os en troværdighed og en base at arbejde ud fra, tilføjer han.

Vil fortsat sætte kursen

Mikkel Friis-Holm har vel at mærke lukket en række investorer indenfor. Men han sidder stadig på den bestemmende ret over selskabet, og det vil han blive ved med, bedyrer han.

”Det er vigtigt af flere grunde. Det er vigtigt, fordi jeg gerne selv vil bestemme. Det skal man nok være helt ærlig omkring. På den måde giver det en ro til at høre, hvad alle andre siger,” forklarer han og fortsætter:

”Den anden ting der er vigtig, er at jeg har set et hav af projekter kuldsejle, fordi vedkommende var nødt til at tage for meget kapital eller medbestemmelse ind, og det er typisk pengefolk, som har en anden vision om, hvor man skal hen. Selvom man måske er enige i øjeblikket, hvor man gifter sig, om hvor stort og hvor godt det skal blive, så mente man egentligt noget forskelligt (..) Jeg har set det ske utallige gange i restaurationsbranchen hvor jeg kommer fra og i produktionsvirksomheder omkring mig.”

Så det nylige eksempel hvor IK Investment Partners har købt Meyers og Løgismose – det kommer ikke til at ske for dig?

”Det tror jeg ikke (..) Jeg kan godt se, hvad de kan tilføre de virksomheder nu – og det er ikke noget godt for kvaliteten. Men det er godt i forhold til at vækste og måske lave en større bundlinje. Jeg synes ikke, den historie der bliver fortalt er ærlig, eller også er man ikke ærlig over for sig selv. For hvis man bilder sig selv ind, at en kapitalfond kommer med andre intentioner end at tjene forholdsvist mange penge(..) så tror jeg simpelthen, man stikker sig selv blår i øjnene,” siger Mikkel Friis-Holm.

Bæredygtighed i fokus

De 29 B-aktionærer i chokoladefabrikken har købt aktier for ca. 50.000-300.000 kr. per snude.

”Det er investorer, som er forelskede i projektet, og som har købt ind i ”Bedst i verden, bedst for verden" (navnet på prospektet, red.) og som kender enten Mikkel eller nogle af os andre i teamet,” fortæller medejer og adm. direktør i Friis-Holm Chokolade, Mia Nyegaard.

Bæredygtighed og værditilførsel i alle led er fuldstændigt afgørende for selskabet, fastslår hun.

To års udsigt til overskud

Friis-Holm Chokolade kører pt. med røde tal, men ved udgangen af 2016 er det forventningen at lande et overskud på bundlinjen, fortæller Friis-Holm.

Efter planen skal produktionen sparkes i gang i marts 2015, og den nye fabrik vil tidoble kapaciteten i den lille virksomhed, som ifølge grundlæggeren snildt vil nå op på at producere 50 ton om året.

Hvor selskabet omsætter for omkring 1 mio. kr. i 2014, regner Mikkel Friis-Holm med at omsætte for 3-4 mio. kr. næste år.

Den store omsætningsvækst vil blandt andet komme sig af de muligheder, den nye fabrik giver for at lave andre størrelser chokoladebarer og generelt sætte nye produkter på gaden. Det vil også give nye kundemuligheder i f.eks. cafésegmentet, fortæller han.

BonBon-stifter opkøber Samba-flødebollerne

Høj vækst for salg af luksuschokolade

Verden kan løbe tør for chokolade

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier