FødevareWatch

”Vi ser nu effekten af den russiske bjørns vrede”

Den danske eksport af fødevarer fortsætter med at falde som følge af embargoen. "Den nuværende situation gør rigtigt ondt på erhvervet," siger L&F.

Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard

Den danske eksport af fødevarer fortsætter med at falde som følge af den russiske boykot.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at fødevareeksporten er faldet med 0,2 pct. fra august til september, mens den samlede danske eksport er faldet med 0,6 pct. i samme periode. I alt er eksporten af fødevarer faldet med 3 pct. de sidste tre måneder.

Nedgangen skyldes primært det russiske importstop, der betyder, at eksporten til Rusland er faldet med 24,3 pct. i forhold til september sidste år. Det vurderer Landbrug & Fødevarer, der kalder faldet for "dramatisk".

Nye eksporttal: Russisk boykot rammer hårdt

Nye restriktioner rammer dansk eksport for millioner

”Vi ser nu effekten af den russiske bjørns vrede. Desværre er det fødevareklyngen, der mærker størstedelen af det voldsomme fald i Ruslands-eksporten,” siger cheføkonom Thomas Søby.

Værre er det store prisfald på fødevarer i hele Europa, fordi markedet er oversvømmet"

Thomas Søby, cheføkonom, L&F
Han peger samtidig på, at priserne har taget et gevaldigt dyk som konsekvens af, at russerne har lukket grænsen.

”Den manglende fødevareeksport til Rusland gør i sig selv ondt. Værre er det store prisfald på fødevarer i hele Europa, fordi markedet er oversvømmet med fødevarer, der ikke længere kan sælges til Rusland. Vi må håbe, at markedet snart normaliserer sig, da den nuværende situation gør rigtig ondt på erhvervet,” siger Thomas Søby.

Den russiske boykot af vestlige fødevarer trådte i kraft i august, men allerede siden februar har dansk svinekød været forment adgang til det russiske marked på grund af svinepest.

Rusland indførte desuden midlertidige sanktioner mod en række animalske biprodukter i sidste måned, da man hævder at have fundet antibiotika over de tilladte niveauer i varer fra blandt andre en danske virksomhed.

Fødevarestyrelsen: Russerne mistænker én dansk virksomhed

Fødevareindustrien mister omsætning

EU afviser dansk appel om krisehjælp

Landmænd hænger på boykot-regningen - EU's krisekasse er tom

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier