Ny forskning skal få saltforbruget i fisk ned

DTU Fødevareinstituttet har hjulpet fødevareproducenter med at finde nye måder at konservere rejer, laks og rogn med mindre salt og fortsat høj fødevaresikkerhed.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO

Salt har traditionelt været et vigtigt element, når fiskeproducenter skal holde fiskeprodukter friske. De danske producenter er blandt de bedste i verden til at fremstille fiskeprodukter med salt, røg og marinade, men fiskeproducenterne møder løbende nye krav om at sænke indholdet af det såkaldt skjulte salt i fødevarer, fordi for meget salt kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Det er en af baggrundene for, at DTU Fødevareinstituttet sammen med Royal Greenland har udviklet et softwareprogram, som på en nem og overskuelig måde kan forudsige, hvordan evt. bakterievækst vil ske i de letkonserverede fiskeprodukter, hvis man for eksempel ændrer på saltindholdet.

Det skriver DTU Fødevareinstituttet.

Programmet Food Spoilage and Safety Predictor (FSSP) har været undervejs i 12 år og modellen kan blandt andet forudsiger væksten af den potentielt livsfarlige listeria bakterie. Programmet kan også bruges til beregning af bakterievækst i kød.

Norske detailkæder fjerner saltet

Adgangen til FSSP er gratis fra DTU’s servere, og i dag er der ca. 6.000 brugere fra 100 lande.

Forskerne på DTU Fødevareinstituttet arbejder også på flere andre idéer til at hæmme bakterievæksten - eksempelvis ved hjælp af organiske syrer som mælkesyre og eddikesyre eller ved at bruge krydderier eller krydderiekstrakter. De undersøger også, om man kan tilsætte andre ufarlige bakteriekulturer, som kan hæmme væksten af de farlige bakterier, skriver DTU Fødevareinstituttet.

Arla skyder ikke penge i nye fonde

Farvestoffer vil sælge for 15 mia kr i 2020

Giftige stoffer i fast food-emballage 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også