FødevareWatch

Fødevarestyrelsen: Russerne mistænker én dansk virksomhed

Det russiske importforbud gælder nu også animalske biprodukter. Mindst en dansk virksomhed er under mistanke for at overtræde de russiske importregler, fortæller Fødevarestyrelsen.

Foto: Lars Skaaning/Arkiv

FødevareWatch kunne mandag fortælle, at de russiske myndigheder indfører en midlertidig stramning af forbuddet mod import af vestlige fødevarer, så det nu også gælder en række animalske biprodukter.

De nye sanktioner skyldes, at de russiske veterinærmyndigheder eftersigende har fundet tungmetaller og chloramphenicol i produkter fra 17 EU-lande, herunder Danmark, hvilket er i strid med landets importregler.

Fødevarestyrelsen oplyser til FødevareWatch, at den foreløbigt har kendskab til én dansk virksomhed, der kan have overtrådt de russiske regler, men styrelsen vil ikke afvise, at der kan være tale om flere.

Rusland udvider importforbud

Nye restriktioner rammer dansk eksport for millioner

"Vi venter på at få vide, hvilke virksomheder, det drejer sig om. Her til morgen fik vi henvendelse om en enkelt virksomhed, som vi nu skal undersøge og lave en redegørelse på, som vi kan sende til russerne," siger Camilla Brasch Andersen, souschef i kontor for international handel.

Her til morgen fik vi henvendelse om en enkelt virksomhed, som vi nu skal undersøge"

Camilla Brasch Andersen, souschef, Fødevarestyrelsen

Hvor længe forventer I, at restriktionerne vil fortsætte?

"Vi håber på, at når vi har fået undersøgt alle de virksomheder, som russerne mener, det drejer sig om, så kan vi forhåbentlig begynde at tale om en åbning. EU forhandler om den generelle åbning, men her i Danmark vil vi selvfølgelig sagsbehandle de danske virksomheder."

Hvordan fungerer det i praksis?

"De russiske myndigheder tester produkter for tungmetaller, bakterier og lignende, og hvis de finder mere, end der må være, skriver de til os og beder os om at undersøge virksomheden. Vi sætter så en undersøgelse i gang og laver en redegørelse af virksomheden, som vi sender tilbage til de russiske myndigheder med en henstilling."

Hvad er tidshorisonten på det arbejde?

"Det kommer helt an på, hvad det drejer sig om, og hvor hurtige virksomhederne er til at svare, men det tager i hvert fald et par uger."

Svineformand: Det tager tid at komme ind på nye markeder

Ifølge de russiske myndigheder vil produkter, der er afsendt før d. 21. oktober, få lov til at komme ind i landet efter en laboratorietest, så længe produkterne når frem senest d. 26. oktober. Herefter er der lukket ned på ubestemt tid.

Ifølge Fødevarestyrelsen gælder restriktionerne følgende varer (tallet i parentes angiver toldkoder):

• Spiselige slagtebiprodukter af kvæg og svin (fra toldkode 0206 og 0210)

• Spiseligt mel og pulver af kød og slagtebiprodukter (fra toldkode 0210)

• Fedt inkl. spæk (toldkode 1501)

• Talg fra kvæg (fra toldkode 1502)

Det lysner for Rusland på svinekødsfronten

Russisk boykot knuser landmændenes gyldne drømme

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier