FødevareWatch

Det lysner for Rusland på svinekødsfronten

Øget egenproduktion og mere import fra alternative markeder sikrer forsyningerne af svinekød til det isolerede russiske marked.

Foto: Jyllands-posten/POLFOTO

Den russiske embargo af en række fødevarer fra USA, EU, Canada, Australien og Norge kan efterhånden mærkes på begge sider af konflikten, også indenfor svinekødssektoren.

Dansk landbrug og danske slagterier taber store summer på konflikten og senest er det kommet frem, at udbuddet af svinekød i Europa nu er så stort, at produkterne bliver brugt som biobrændsel og dyrefoder, til stor fortrydelse for landmænd og producenter.

I Rusland har man oplevet det modsatte problem, nemlig en voksende mangel på produkterne, hvilket samtidig har presset priserne gevaldigt i vejret. Men nu ser det ud til, at man er ved at finde en løsning i forhold til svinekødsproblematikken i Rusland.

Landet har nemlig sikret sig alternative leverancemuligheder, der kan gøre op for tabet af svinekød fra Vesten, ligesom man er godt på vej til at øge den nationale produktion. Det fremgår af Landbrug og Fødevarers ugentlige opdatering Markedsnyt for Svinekød.

Dansk landbrug er sendt til tælling af Kina og Rusland

Svinekød ender nu som kattemad

Alternative leverancer

Rusland har højst overraskende åbnet op for import af svinekød fra Ukraine, da den russiske veterinærtjeneste Rosselkhoznadzor i sidste uge satte fire virksomheder fra Ukraine på listen over virksomheder, der kan eksportere fersk og frosset svinekød til Rusland.

”Åbningen kommer efter Rusland for otte måneder siden indførte et generelt forbud mod svinekød fra Ukraine som følge af problemer med afrikansk svinepest i Ukraine,” skriver L&F.

Russisk boykot skaber desperat situation for landmænd

Stort baconudbud presser svinepriser

Herudover har Rusland åbnet for import af svinekød fra en række kinesiske virksomheder, samt et slagteri i Thailand, ligesom man fører samtaler om import af fisk og kød fra lande som Island, Iran, Nicaragua, Uruguay og Mongoliet.

Blandt de kinesiske selskaber, som vil begynde at eksportere svinekød til det isolerede land er verdens største selskab indenfor dette område, Danish Crown-konkurrenten WH Group. Koncernen har netop officielt åbnet to nye fabrikker, der skal producere svinekød til eksport til Rusland, fremgår det af en pressemeddelelse.

Brasilien buldrer derudaf

Samtidig har et af de lande, der for alvor var udset til at nyde godt af den russiske embargo, nemlig Brasilien, øget sin eksport til landet markant på det seneste.

Den brasilianske eksport af svinekød til Rusland steg i september måned med hele 77 pct. målt i volumen, fra 9.600 ton for et år siden til 17.011 ton. Det er til trods for, at landets samlede eksport af svinekød faktisk faldt med 10 pct. til 35.975 ton.

Det russiske marked aftog altså i september næsten halvdelen af all svinekød, der røg ud af Brasilien. Men det er ikke kun mængden, der ryger i vejret, prisen har også fået et gevaldigt nøk opad.

Den gennemsnitlige værdi på brasiliansk svinekød er steget med 50 pct. pr. kg., fordi de russiske importører kun har få alternative importmuligheder.

Det har ført til, at at værdien af den brasilianske eksport af svinekød til Rusland steg til 87,8 millioner dollars i september måned i år mod 32,3 millioner dollars i samme måned i 2013. Det er en værdistigning på mere end 170 pct.

Brasilianske producenter udnytter russisk monopol

Stigende egenproduktion

Endelig kan man i Rusland se frem til en øget national produktion af svinekød fremover, det anslår det amerikanske landbrugsministerium, USDA.

”Det amerikanske landbrugsministeriums kontor i Rusland forventer at den russiske produktion af svinekød vil stige med 6,5 pct. i 2015. Stigningen forårsaget af rigelige forsyninger af billigt foder, fortsat støtte til svineproduktionen samt nye investeringer i svinekødsektoren,” skriver L&F i opdateringen og tilføjer:

”Importen af svinekød i 2015 forventes at falde med ni pct. til 375.000 tons som et resultat af stigende indenlandsk produktion og restriktioner i importen fra en række lande.”

Russisk kødindustri på randen af kollaps

Sygdomsproblemer aftager

USDA har i øvrigt også annonceret sine forventninger til landets egen svineproduktion i det nye år, og her meldes ligeledes om en stigning.

Man forventer således, at den amerikanske produktion af svinekød i 2015 vil stige med 5 pct. og dermed overstige produktionen af oksekød for første gang i 62 år.

Stigningen på 5 pct. er en markant forøgelse af forventningerne for blot en måned siden, der lød på en stigning på 2,6 pct. for året.

”Stigningen i produktionen af svinekød forklares med en aftagende effekt fra PEDv sygdommen, der i 2014 forventes at koste omkring 8 mio. amerikanske smågrise livet. Samtidig forventes de svineproducenter, der ikke er påvirket af PEDv at øge deres produktion takket være høje svinepriser og lave foderpriser i 2014,” hedder det i opdateringen.

Afrika også snart kødleverandør

Som en sidste krølle på kødmanglen i Rusland, skriver hjemmesiden GlobalMeatNews.com, at de russiske myndigheder er langt med godkendelsen af import fra lande på det afrikanske kontinent.

Det drejer sig ifølge hjemmesiden om kød fra Sydafrika og Namibia, men veterinærtjenesten Rosselkhoznadzor afviser, at den kommende importgodkendelse af blandt andet antilopekød har noget med landets mangel på svinekød at gøre.

Tidligere på måneden godkendte styrelsen på samme eksotiske vis import af krokodillekød fra en producent i Filippinerne.

For at holde på de mængder kød, som trods alt importeres til Rusland, har Rosselkhoznadzor nedlagt forbud mod at man re-eksporterer kød, der kommer fra de baltiske lande og Ukraine. Ifølge jhjemmesiden et stigende problem. Det samme er illegal import fra de europæiske lande, og flere gange i de forgangne uger har myndighederne beslaglagt kød importeteret fra boykottede lande.

Eksperter frikender svineblod i foder

Amerikansk svinekæmpe frygter kølvandet på PEDV-virus

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier