Presset Defco går ind i Tyskland

Det er svært at skabe overskud i dansk produceret charcuteri, og stigende konkurrence får nu aarhusianske Defco til at etablere kontor i Tyskland.
Foto: POLFOTO/ARKIV
Foto: POLFOTO/ARKIV

Stigende konkurrence fra blandt andet Tulip, der får produceret varerne til de danske kølediske i udlandet, lægger pres på en dansk familieejet virksomhed som Defco, der ud af produktionen i Aarhus årligt omsætter for omkring 330 mio. kr.

Det fortæller stifter, ejer og adm. direktør Knud E. Czaja til FødevareWatch.

"Vi er i Danmark, og det vil vi blive ved med at være, for jeg tror på, at det er det rigtige, men det er klart, at vi kan mærke presset, når andre har omkring halv pris på omkostningerne, og de bruger det til at sætte priserne ned, og dermed bliver konkurrencen hård," siger han og tilføjer, at konkurrencen bliver hårdere af, at adgangen til svinekød også kommer under pres, når der eksporteres svinekød i det format, som det sker fra dansk side.

Kvalitet skal løfte omsætningen

Direktøren, der har arbejdet i branchen siden 1968, og som etablerede Defco i 1982, fortæller videre, at det altid har været svært at drive forretning i charcuteri-nichen, og at man, den store omsætning taget i betragtning, tjener for få penge.

I det seneste regnskabsår, som blev afsluttet 30. april, blev resultatet før skat på 2,5 mio. kr. - omkring en halv million under regnskabsresultatet for 2012/2013. Omsætningen har ifølge Knud E. Czaja ligget stabilt omkring 330 mio. kr. i de seneste tre-fem år, og i den betragtning mener han, at firmaet tjener for lidt penge.

"For vores vedkommende holder vi stangen, men nul stigning i omsætningen er vel næsten lig tilbagegang, så vi skal have mere gang i det for at kunne modsvare de omkostningsstigninger, som vi til eksempelvis møder, når der er overenskomstforhandlinger. Dem kan vi jo ikke slippe for," siger Knud E. Czaja, der i det danske marked dog også ser skyerne glide en smule fra hinanden.

"Vi forsøger at lave nogle gode kvalitetsprodukter, der er orienteret mod det danske marked. Det er det, som vi slår på, når vi producerer af dansk kød, og vi forsøger efter alle kunstens regler kun at bruge danske råvarer. Det er forbrugerne begyndt at lægge mærke til, kan vi se," siger han.

Ny tysk indsats

Og det er ikke kun de danske øjne, som er ved at gå op i forhold til Defcos produkter.

I sidste måned skød virksomheden gang i et tre mand stort salgskontor i München, og uden at Knud E. Czaja vil løfte for meget af sløret for den nye satsning, handler det om, at de danske fødevarer klinger godt i de tyske ører.

"Vi har tidligere solgt til Tyskland hjemmefra, men det duede ikke. Vi skal derned, og vi har derfor også ansat tyskere, fordi tyskerne helst handler med tyskere. Selvom det er danske varer, skal det helst være en tysker, som der er i telefonen - det er sådan, vi har oplevet det," siger direktøren om baggrunden for etableringen af kontoret.

Skandaler med dobbelteffekt

Den seneste tids danske fødevareskandaler, der på hver deres måde har involveret Jørn A. Rullepølser og Skare Food, har også mærket en virksomhed som Defco. Men ikke kun på den dårlige måde.

"Vi er påvirket på to måder. Mens sagen kørte på faldt rullepølse-salget med 35 pct., og forbrugerne var lynhurtig til at reagere på nyhederne. Da sagen så lagde sig efter den første uge, har vi på den konto fået nogle nye kunder, fordi vi ikke har været med i alt det, der kan slå ned, hvor det næsten skal være," siger Knud E. Czaja om listeria- og salmonella-fundene, som man hos Defco gør alt for at undgå rammer virksomhedens produkter.

Som i alle andre fødevarevirksomheder vægtes kontrol og sikkerhed højt, og i Defco gøres der ifølge direktøren endnu mere, fordi man blandt kundekredsen i foodservice-segmentet har en række hospitaler.

Defco sælger udover de egne mærker også en del produkter under de private mærker Søndagspålæg, Levevis, Vores og Budget i Dansk Supermarked-regi samt Mesterpålæg i Rema 1000.

Udover produktionen i Aarhus Nord, produceres der i et mindre datterselskab, Mosami, i Hasselager, ligesom der også bliver fremstillet særlige varer i Spanien og i Polen.

Lille tilbagegang i jysk charcuteri-virksomhed

Tre detailkæder stopper samarbejde med Skare

Delika har mistet op mod 2,5 mio. kr. efter listeria-fund

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også