FødevareWatch

Bananfusion får EU's velsignelse

Sammenlægningen af Chiquita og Fyffes er nu blevet godkendt af EU's konkurrencemyndigheder.

Det amerikanske selskab Chiquita, der især er kendt for bananmærket af samme navn, og det irske frugtselskab Fyffes besluttede tilbage i marts at slå pjalterne sammen og skabe det største bananselskab i verden.

Den sammenlægning er nu blevet godkendt af EU's konkurrencemyndigheder, skriver Bloomberg News fredag.

"Vi har sammen med EU-Kommissionen arbejdet tæt for at komme de betænkeligheder til livs, der måtte være. Dagens afgørelse viser, at fusionen af Chiquita og Fyffes er et naturligt, strategisk partnerskab," hedder det i en meddelelse fra de to selskaber.

Selskaberne forventer at kunne omsætte for 4,6 mia. dollar årligt. Det svarer til 27,1 mia. kr. Chiquita og Fyffes venter, at handlen gennemføres inden udgangen af året.

Mindre bid af kagen

Til trods for konkurrencemyndighedernes godkendelse af fusionen mellem de to banangiganter, er handelen dog langt fra sikret.

Siden Chiquita og Fyffes i foråret annoncerede, at man ville lægge selskaberne sammen, har den brasilianske juiceproducent Cutrale Group og finanskoncernen Safra Group forsøgt at stille sig imellem med et opkøbstilbud på Chiquita på 3,5 mia. kroner.

Det fik i sidste uge Chiquita og Fyffes til at vedtage en ændret plan for sammenlægningen, der betyder, at Fyffes aktionærer får en mindre del af det fusionerede selskab.

Samtidig har man hævet andelen af et såkaldt termination fee – altså den betaling Fyffes vil få, hvis aftalen falder til jorden – fra 1 pct. af købssummen til 3,5 pct. Det svarer til, at Fyffes kan få udbetalt 23 mio. euro – eller 171 mio. kroner – hvis aftalen glipper.

Udsætter afstemning

Både Chiquitas og Fyffes aktionærer skal senere på måneden tage stilling til, om de vil bakke op om de to selskabers bestyrelsers fusionsplaner.

Og ifølge den irske avis The Independent har Fyffes aktionærer ved en ekstraordinær generalforsamling, der varede blot fire minutter, besluttet at udsætte sin afstemning til d. 28. oktober - fire dage efter Chiquitas aktionærer har stemt i sagen.

Chiquita og Fyffes ændrer fusionsaftale

Fyffes hæver forventninger efter stærkt halvår

Mere fra FødevareWatch

Chokoladekoncern undskylder til Kina

Chokoladekoncernen Mars har været ude med en officiel undskyld til Kina, hvor den bl.a. understreger, at Mars ”respekterer Kinas nationale suverænitet”. Det sker, efter koncernen har refereret til Taiwan i en reklamekampagne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier