FødevareWatch

DI: Giftstoffer i emballage overrasker danske virksomheder

En ny undersøgelse viser, at mange emballager indeholder giftstoffer. Fødevarevirksomheder har ellers bedt emballageleverandører om at undlade at bruge fluorerende stoffer.

Modelfoto | Foto: Klaus Holsting

Mange danske virksomheder vågnede i dag op til en overraskelse.

En undersøgelse foretaget af DTU viser ifølge forbrugermagasinet Kontant, at godt 40 pct. af den undersøgte emballage, som bruges i danske supermarkeder, indeholder giftige fluorerende stoffer.

Det kommer bag på flere fødevarevirksomheder, som specifikt har aftalt med deres emballageleverandører, at giftige stoffer ikke må forekomme.

Det er jo skadelige stoffer, og alle vil selvfølgelig helst undgå dem"

Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef, DI.

”Det er jo skadelige stoffer, og alle vil selvfølgelig helst undgå dem. Derfor har flere fødevarevirksomheder bedt deres leverandører af emballage om ikke at bruge de stoffer, og det er selvfølgelig kommet bag på dem, at man så finder de skadelige stoffer alligevel, selv om at de ikke er fundet i niveauer over det lovlige,” siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI, til FødevareWatch.

Hun påpeger, at problemet mere handler om at kunne stole på sin leverandørkæde end manglende kontrol.

Giftstoffet bruges ikke af danske emballagevirksomheder

Ifølge DI er det vigtigt at være opmærksom på, hvor i verden emballagen bliver produceret. Den danske emballageindustri har gennem længere tid arbejdet på at udfase de giftige stoffer.

”Vi har været rundt og spørge de emballagevirksomheder, som producerer i Danmark, og de siger, at de enten har udfaset eller også er i fuld gang med det. Så hvis man taler om den danske emballageindustri, er det stort set ikke et stof de bruger i produktionen. Så giftstofferne er fundet i nogle emballager, der er importeret,” påpeger Karin Klitgaard.

I undersøgelsen påpeger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på SDU, at det tilladte niveau af fluorerende stoffer er 100 eller måske endda 1000 gange højere end det burde være. Karin Klitgaard vil ikke gøre sig til dommer over de gældende regler, men mener det er vigtigt at få undersøgt om grænseværdierne er for høje, og hvis det er tilfældet, skal de sættes ned.

Giftige stoffer i fast food-emballage

Ny trend kræver smart emballage

Dansk Erhverv: Ny holdbarhedsmærkning på vej

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier