FødevareWatch

Enhedslisten kalder ministre i MRSA-samråd

Regeringen må finde en ny strategi for bekæmpelsen af MRSA, siger Per Clausen (Ø) i kølvandet på oplysningerne om, at ti spædbørn er blevet smittede med bakterien.

Foto: Joachim Adrian

Smitten med MRSA er ude af kontrol, og regeringen må indse, at den hidtidige strategi har slået fejl.

Sådan lyder beskeden fra Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, der nu har kaldt fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd for at få svar på, hvordan man har tænkt sig at bekæmpe bakterien.

”Der må gribes direkte ind overfor smittespredningen i svineproduktionen, sådan at stalde renses efter MRSA-inficerede svin, og at der bliver sikkerhed for, at kød fra danske svinestalde ikke indeholder MRSA, der kan smitte mennesker,” skriver han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Spædbørn smittet af forældre

Enhedslistens udmelding kommer oven på nye oplysninger om spredningen af MRSA-bakterien, der i værste fald kan være dødelig, hvis den smittede person i forvejen har et svækket immunforsvar.

Hidtil har myndighederne oplyst, at bakterien smittede gennem kontakt med levende dyr, men i forgårs vurderede flere eksperter over for Radio24syv, at bakterien også kan smitte gennem tilberedning af fersk kød.

Jeg har set tilfælde, hvor nyfødte har haft tegn på betændelse i form af for eksempel gule skorper under øjnene"

Tinna Urth, hygiejnesygeplejerske, til Ingeniøren.
Ingeniøren skriver samtidig i dag, at mindst ti nyfødte spædbørn er blevet smittet med svine-MRSA af deres forældre, der alle er ansat i svineproduktioner i Nordjylland.

”Jeg har set tilfælde, hvor nyfødte har haft tegn på betændelse i form af for eksempel gule skorper under øjnene. Ved podning har vi fundet ud af, at MRSA 398 (svine-MRSA, red.) var årsag til infektionen,” siger Tinna Urth, hygiejnesygeplejerske ved Region Nordjylland, til Ingeniøren.

Det er tidligere blevet kritiseret fra politisk hold, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at MRSA-smittede slagteriarbejdere ikke bliver behandlet, fordi de alligevel bliver smittede, når de er tilbage på arbejdet.

I lyset af de nye oplysninger kræver Per Clausen nu, at myndighederne opdaterer sine vejledninger, så de afspejler, at bakterien ikke kun smitter ved kontakt med levende dyr men også ved håndtering af fersk kød og fra menneske til menneske.

Danskerne er blevet mere skeptiske over for fødevarer

MRSA kan potentielt smitte ved tilberedning af kød

Myndigheder opgiver MRSA-ramte: De bliver smittet igen

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier