FødevareWatch

Eksportfremstød i Canada frem mod frihandelsaftale

Dansk handelsdelegation skal følge kronprinseparrets officielle statsbesøg i Canada for at give danske virksomheder et forspring i forhold til den frihandelsaftale mellem Canada og EU, som snart træder i kraft.

Foto: Sergey Ponomarec / Polfoto

Når kronprinseparret i dag ankommer på officielt besøg i Canada, bliver de fulgt af en handelsdelegation, hvor omkring 80 danske virksomheder med handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i spidsen, skal forsøge at kickstarte den frihandelsaftale mellem Canada og EU, der snart træder i kraft.

Med i delegationen er der en række fødevarevirksomheder, og mens en del af dem allerede er repræsenteret på det canadiske marked, er der også nye virksomheder med.

Både positivt og negativt

I dag eksporterer Danmark for ca. otte mia. kr. til Canada på årlig basis, og i bestræbelserne på at øge det tal, er frihandelsaftalen en god katalysator.

I det store billede, mangler formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild imidlertid stadig at få et overblik over de konsekvenser Canadas eksport til EU kan have for Danmark.

"Canada og Danmark er begge landbrugslande, så naturligvis er der områder, hvor en frihandelsaftale ikke udelukkende vil være positiv for de danske fødevarevirksomheder. Dele af den canadiske fødevareproduktion er meget konkurrencedygtige. Alligevel bør vi se positivt på en frihandelsaftale mellem to så store spillere som EU og Canada. Det gør samhandlen lettere, og på sigt bliver det også lettere for danske virksomheder at komme ind på det canadiske marked," siger Martin Merrild i en pressemeddelelse.

Stort potentiale

En af de positive tiltag han lægger vægt på i det seneste udkast af frihandelsaftalen, er forøgede mejerikvoter til EU, som vil gøre det lettere at sælge mejeriprodukter til Canada i fremtiden.

"Fødevareklyngen står normalt for omkring 25 pct. af den danske eksport til et givent land, imidlertid står den kun for omkring 15 pct. af eksporten til Canada på grund af den nuværende meget restriktive canadiske importpolitik. Det ser jeg som udtryk for, at der er meget potentiale og plads til mere eksport for fødevareklyngen. Derfor er det også vigtigt, at vi er med på ture som denne," siger Martin Merrild.

Det endelige udkast til frihandelsaftalen skal drøftes i forbindelse topmødet mellem EU og Canada d. 26. september.

Organisationer vil have fjernet afgifter på svinekød

EU-ekspert: Boykot truer ikke europæisk kødproduktion

Royal Greenland går fri af russisk importstop

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier