Må England bruge statsstøtte til at snuppe danske job?

Danish Crown har fået 20 mio. kr. i engelsk statsstøtte for at flytte en afdeling fra Danmark til England. Medlem af Europaparlamentet, Ole Christensen (S), beder nu EU-Kommissionen undersøge, om det er lovligt.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO
AF FREDERIK NØRBY

Må et EU-land betale millioner af kroner for at få en virksomhed fra et andet EU-land til at flytte sine forretninger og arbejdspladser til deres land?

Det skal EU-Kommissionen nu tage stilling til, efter en statslig engelsk udviklingsfond har betalt Danish Crown over 20 mio. kr. for at lukke sin afdeling i Faaborg og i stedet flytte den til Bugle i det sydvestlige England.

Udsigten til, at den i forvejen pressede danske slagteriindustri skal miste over 400 jobs ved flytningen, har fået det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet, Ole Christensen, op af stolen.

”Der skal naturligvis være plads til, at de enkelte EU-lande kan give støtte til regionaludvikling – især i områder hvor der er brug for det. Men i dette tilfælde ser det ud til, at støtten er givet vel vidende, at konsekvensen er lukning af produktion i Danmark. Det, mener jeg, er konkurrenceforvridende,” forklarer han til Fødevareforbundet NFF.

Bedst samlede løsning for koncernen

Hos Danish Crown påpeger direktør for DC Pork, Jesper Friis, overfor Ritzau, at flytningen har været i planerne noget tid og handler om at skabe den bedste løsning for virksomheden.

”Vi understregede også tilbage i januar, at produktionen ville blive flyttet til Polen, Tyskland eller England, hvor Danish Crown-koncernen i forvejen har produktionsanlæg, og beslutningen faldt på England, fordi det her giver den bedste, samlede løsning for koncernen."

Tulip Ltd., der er ejet af Danish Crown, får desuden også et tilskud på op til 4,8 mio. engelsk pund (svarende til ca. 50 mio. kroner) fra samme engelske regionaludviklingsfond til bevarelse af to andre fabrikker, de allerede har i området. Tulip har i alt 17 produktionsanlæg i Storbritannien.

Forbundssekretær for slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NFF stiller sig uforstående overfor Danish Crowns beslutning og er glad for, at Ole Christensen har taget sagen op i EU-Kommissionen:

”Det er de danske landmænd, der ejer Danish Crown, og de får om nogen statsstøtte til deres produktion i Danmark. Så det virker besynderligt, at de flytter danske arbejdspladser ud af landet, så snart de får muligheden,” siger han.

Desuden synes han, det virker absurd, at man kan få så stort et tilskud til at flytte arbejdspladser fra ét udkantsområde til et andet, og påpeger, at arbejdsløsheden i forvejen er lavere i Sydvestengland, end den er på Fyn.

Som planerne er nu, vil produktionen flyttes til Bugle i England løbende, og Danish Crown-slagteriet i Faaborg lukke endeligt i første halvår af 2016.

Prisen på svinekød falder igen

Ministersamråd: Ingen udsigt til hurtige løsninger

Ny tysk støtte truer danske slagterier

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også