Prisen på svinekød falder igen

Ruslands handelsembargo er hovedårsagen til, at prognosen for afregningsprisen for svinekød er blevet nedjusteret.
Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV
Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV
AF FREDERIK NØRBY

I februar stoppede Rusland for importen af 750.000 tons svinekød eller ca. 9 mio. svin på grund af svinepest i Ukraine. Det betød, at afregningen for Danmarks svineproducenter faldt, og nu nedjusteres det tal igen.

Landbrug & Fødevarer har netop offentliggjort en prognose, der viser, at svineproducenter i fjerde kvartal i år kan forvente at få 1,50 kr. mindre pr. kilo svinekød, end sidste år.

”Europa svømmer over af fødevarer, efter Rusland har stoppet al import. Det betyder at priserne på fødevarer generelt falder. Vi håber på en normalisering af forholdet til Rusland inden for en overskuelig fremtid, for det er et virkeligt godt marked. Men lige nu knokler vi på livet løs for at finde alternative markeder, der kan aftage det svinekød, vi plejer at sælge til Rusland”, siger adm. direktør Søren Gade.

De alternative markeder der lige nu undersøges er blandt andet i Sydamerika. Udfordringen i den forbindelse er, at der er et stort arbejde i at sikre de nødvendige certifikater og virksomhedsgodkendelser.

Derfor har 2014 udviklet sig fra at være et godt år for svineproducenterne, til at være et år, hvor der igen er prisfald og ønske om flere penge.

”Efter fem vanskelige år for svineproducenterne i Danmark, så 2014 faktisk ud til at blive et godt år, hvor svineproducenterne kunne konsolidere sig og lave investeringer til gavn for fremtidens produktion. Den forhåbning er desværre helt væk nu”, siger Søren Gade.

Ministersamråd: Ingen udsigt til hurtige løsninger

Danish Crown vil videre i Kina

Analyse: Fødevareklyngen halter efter dansk økonomi

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåFoto: Pr

Danforel kæmper sig ud af barsk periode

For abonnenter