Eksportstrategi glemmer manglen på råvarer

Regeringens nye eksportstrategi skal følges op af lovgivning, der sikrer råvaregrundlaget, mener Venstre. Fødevareministeren kalder kritikken for "underlig".
Foto: PR
Foto: PR
AF STEFFEN MOSES

30 mio. kr. og en øget diplomatisk indsats er ikke nok til at sikre, at dansk fødevareeksport kan nå sit store potentiale. Det mener Venstre, efter regeringen har fremlagt sin nye eksportstrategi for fødevarer.

Ifølge Landbrug og Fødevarer ville den danske fødevareklynge kunne fordoble eksporten til Asien frem mod 2018, hvilket svarer til en mereksport på 4,4 mia. kr., hvis ikke danske rammevilkår forhindrede et ordentligt råvaregrundlag. Og det problem løser regeringens eksportstrategi ikke.

”Det er nødvendigt, at man i forlængelse af det her får et øget fokus på, at der mangler råvarer. Hvis vi skal kunne udnytte eksportpotentialet, så er det nødvendigt, at vi får nogle flere råvarer som for eksempel slagtesvin og mælk til at lave produkter af,” siger Erling Bonnesen, fødevareordfører (V), til FødevareWatch.

Dan J.: Vi er i fuld gang

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) mener ikke, at eksportstrategien skal måles på, om den øger råvaregrundlaget. Det problem, siger han, er der taget hånd om i Vækstplan for Fødevarer, som regeringen præsenterede i foråret 2014.

Skal jeg forstå det sådan, at der ikke kommer flere initiativer for at forbedre råvaregrundlaget?

”Nej, vi vil da kontinuerligt se på, hvordan vi kan forbedre vilkårene. Men jeg synes måske, at det er en lidt underlig måde at gå til tingene på, at hver gang du præsenterer noget nyt, så er spørgsmålet, hvornår kommer der endnu mere? Altså, vi har gjort mere end nogen anden regering i nyere tid for fødevareerhvervet,” siger Dan Jørgensen.

Et konkret initiativ, som ligger i fødevarevækstplanen, er differentieret miljøregulering. Hvornår bliver det initiativ omsat til konkret lovgivning?

”Det er vi da i fuld gang med. Altså, vi har jo som den første regering nogensinde taget fat på det her. Det er ganske vanskeligt, selvfølgelig. Vi er i gang med at dele Danmark op i 1700 små områder, som skal kortlægges, sådan at vi kan vurdere, hvor meget kvælstof og næringsstoffer man kan klare i de forskellige områder. Når vi har det redskab på plads, kan vi lave en meget mere målrettet miljøregulering,” siger fødevareministeren.

Dan Jørgensen lover, at konkret lovgivning er på vej, og henviser til, at Miljøministeriet blandt andet kommer med nye vandplaner i løbet af efteråret.

Venstre er ikke imponeret

Men Venstre er langt fra imponeret over den hastighed, regeringen omsætter Vækstplan for Fødevarer til konkret lovgivning.

”Vi har oplevelsen af, vækstplanen er endt i snak med manglende handling. Og der er behov for, at man får sat mere handling bag ordene, for vi lavede den her vækstaftale i foråret, og det er altså et halvt år siden nu. Og der savner vi noget mere konkret opfølgning noget hurtigere,” siger Erling Bonnesen og fortsætter:

”Det virker som om, at processerne står stille.”

Dan J.: Diplomati er vigtigere end penge

Arla-chef kan mærke vilje til vækstplan

Analyse: Fødevareklyngen halter efter dansk økonomi

Dansk Akvakultur: Kvælstof kaster skygge over vækstplan

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også