Dan Jørgensen angriber detailhandlen

Fødevareminister Dan Jørgensen går til angreb på supermarkedskæderne, som skader danskernes sundhed, mener han.
Foto: PR
Foto: PR
AF RITZAU

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) går i usædvanlig barsk offensiv mod detailhandlen.

Ifølge ministeren lukrerer landets supermarkeder på danskernes hang til søde og usunde sager: Eksempelvis med slik i børnehøjde ved kassen og tilbudsaviser fyldt med vin og kager. Det vil han sætte sig i spidsen for et opgør med.

Det skriver Politiken fredag.

"Detailhandlen skal presses til at se på, hvordan vi får folk til at træffe sundere valg. I dag bliver der spekuleret kynisk i at sætte meget usunde varer på tilbud. Jeg synes ikke, detailhandlen gør nok," siger Dan Jørgensen.

Mange fine ord

"Der er rigtig mange fine ord og csr-strategier, men det kniber med at leve op til det samfundsansvar," siger ministeren til Politiken. Og han svarer "ja" til, at detailhandlen direkte skader danskernes sundhedstilstand.

Ud over anderledes indretning ønsker Dan Jørgensen et bredere udvalg af sunde varer på butikkernes hylder.

Ministeren har nu indkaldt detailhandlen til et topmøde, der skal munde ud i konkrete aftaler om anderledes indretning. Gennemføres ændringerne ikke ad dialogens vej, er ministeren parat til at tage lovgivning i brug for at nå målet. Hvad der eventuelt skal til af regulering, vil han dog lige nu ikke konkretisere nærmere.

Vrede hos borgerlige

Danmarks største detailvirksomhed, Dansk Supermarked, der omfatter Bilka, Føtex og Netto, vil høre på ministeren, men ser hans udmelding som et "kraftigt angreb", de ikke kan forstå.

"Vi er jo en erhvervsvirksomhed, og vores opgave er at være dagligvarehandel for alle danskere. Det ikke er vores opgave at være løftet pegefinger over for danskerne," siger csr-chef i Dansk Supermarked Helene Regnell til Politiken.

Ministerens offensiv vækker voldsom vrede hos Folketingets borgerlige partier, hvor Venstres Kim Andersen kalder den "ufatteligt unuanceret og nærmest stupidt" og sammenligner Dan Jørgensen med en minister fra Nordkorea.

Minister til EU: Gør noget ved de resistente bakterier

Dyrenes Beskyttelse savner konkret handling i svineplan

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Photo: Lars Skaaning

Fortsat umuligt at spore Skares gamle kød

For abonnenter

Foto: Finn Frandsen

Bagerkæder sænker priserne