FødevareWatch

Stærkt sammenhold bag Bornholms "røgeri-familie"

Familien Arvidsen sidder solidt på en stor del af Bornholms røgerier, men er også engageret i både sennepfirma, café og værtshus. Kun en enkelt aktivitet havde røde tal på bundlinjen sidste år - og det er der rettet op på i år, siger Thomas Arvidsen i et interview med FødevareWatch.

Foto: Henrik Tüchsen

SNOGEBÆK

Familien bag en stribe af de kendte bornholmske røgerier fik sidste år et solidt regnskab, og 2014 tegner lyst for familien Arvidsen, der nu satser på at optimere de eksisterende forretninger, herunder rette op på et 2013-underskud i familiens sennepsfirma

"Det går fornuftigt med røgerierne, og det tegner lyst i år, med en ok forårssæson med helligdage, der har ligget sent og fantastisk vejr. Det er med til at hjælpe godt i gang på forårssæsonen, og vores røgerivirksomhed et totalt sæsonbetonet; den størstedelen af omsætningen ligger i uge 28, 29, 30 - så det er nu, vi skal have de hurtige sko på," siger Thomas Arvidsen i et interview med FødevareWatch i familiens røgeri i Snogebæk på Bornholm.

Netop Snogebæk Røgeri, der består af en kombineret forretning og restaurant på størrelse med en håndboldbane, har netop investeret i et større beløb i forretningen med nyrøgede lækkerier. Og i takt med, at klokken nærmer sig 12 på en solrig dag, strømmer gæsterne til for at samle sig om ikke mindst fiskebuffeten, anrettet i en gammel fiskerbåd.

Har røgerierne været en god forretning gennem finanskrisen?

"Ja, vi har klaret os fornuftigt, selvfølgelig har vi kunnet mærke det, men når du skal til Bornholm, så skal du jo på røgeri, jeg tror, at der er andre, der bliver valgt fra først. Måske også, hvis du ligger i den helt dyre ende."

Hvordan konkurrencesituationen blandt de bornholmske røgerier, og hvor mange er der?

"Vi er vel 10-12 stykker, og vi ligger i hver vores byer, så selvfølgelig kan man prøve at lokke folk til "sin by", men jeg tror, at valg af røgeri afhænger meget af, hvor man er. Så vi slås ikke så meget på den måde, men vi gør selvfølgelig, hvad vi kan for at gøre vores røgerier attraktive og ramme det leje, som vi godt vil have. Vi ligger ikke i den helt dyre ende, og det skal vi heller ikke. Vi vil hellere have, at folk kan komme her to gange eller komme hele familien. Vi ligger i mellemlejet, og så har vi en så god mængde produktionsmæssigt, at vi kan lave det fornuftigt."

Thomas Arvidsen ejer sammen med sin søster Rina Thyssen Hansen og moderen Kirsten Arvidsen også Gudhjem Røgeri, og så har de 49 pct. af aktierne i Allinge Røgeri, og herunder også Hasle Røgeri.

Røgerierne er en del af familiens selskab, Arvidsen Holding, der bl.a. også omfatter "Sørens Værtshus", Café Klint og Bornholmersennep.

Holdingselskabet, hvorunder der ca. 150 medarbejdere, fik i seneste regnskabsår et overskud på 1,5 mio. kr. - samme niveau som året før. Største overskud på cirka en million kr. var Gudhjem Røgeri, mens sennepsfirmaet gav et underskud på 378.000 kr. Egenkapitalen er på cirka 18 mio. kr., mens de samlede aktiver udgør ca. 20 mio. kr.

I Arvidsen Holding kalder i det seneste regnskabsår tilfredsstillende, men jeg kan se, at Bornholmersennep havde underskud?

"Ja, det er der en længere forklaring på, og det er der rettet op på i år. Vi forsøgte nogle ting, som kostede en del penge, bl.a. med en anden sælger på. Det var ikke en god forretning, men det kan det blive fremadrettet - vi tror på, at det var fornuftigt, det vi gjorde."

Hvordan kan det være, at I har investeret i de forskellige forretninger?

"Det er min mor og far, der har startet det det hele, og sidste år havde vi 25 års jubilæum på værtshuset. Gudhjem Røgeriet har de også haft i over 20 år, og så er de andre ting kommet til. Især min far har skubbet på, da min søster og jeg gik ind i driften for over 10 år siden og forpligtede os til virksomheden. Han er død i dag, men det gav ham noget ro til at finde på nye spændende ting."

Har i nogen planer om at vokse inden for røgerier eller fødevarer som sådan?

"Umiddelbart holder vi os til det, vi har og udvikler de forretninger. Der er masser af potentiale til at finde på ting at forbedre, ligesom vi har givet butikken her en ordentlig omgang i år. Men vi går ikke efter opkøb eller efter at starte noget inden for det første - her går vi efter at optimere."

Der er vel nogle fordele ved at vokse sig større, herunder indkøb?

"Selvfølgelig, men man skal jo også være med rent menneskeligt. Det skal både være sjovt, og det skal hænge sammen det hele. Ellers kan man jo arbejde sig ihjel, og der er ingen lommer i det sidste sæt tøj - man får intet med herfra. Vi har været igennem en ordentlig tørn, siden min far døde midt i højsæsonen i 2009; der er mange ting, vi lige skulle sætte os ind i, herunder fordeling af arbejdsopgaver. Det har vi styr på nu"

Har I delt ansvaret mellem jer i familien, dig, din søster og din mor?

"Ja. Man kan sige, at i det daglige, så har vi hvert vores sted. Min mor er på Sørens Værtshus, jeg er her, min svoger er på Gudhjem Røgeri, min søster er på Café Klint, og vores partner Søren er i Allinge og Hasle. Vi hjælper selvfølgelig hinanden sparringsmæssigt. I holding-selskabet har vi delt opgaverne mellem os min mor, søster og jeg. Og så vender vi de overordnede ting på møder, så vi er enige. Det fungerer for os."

I sælger gennem jeres egne butikker og restauranter, men I har også nævnt muligheden for at sælge en gros?

"Det har vi ikke gjort meget i; vi er dog autoriseret til en gros her i Snogebæk. Men vi har ikke planer om at sælge gennem andre butikker og detail og komme ud og slås med de store røgerier fra for eksempel Esbjerg. Det er sommeren, vi er gode til."

Røgerierne køber i det omfang, det er muligt, fisk fra Bornholm, men fiskene købes også andre steder.

Bornholmsk spritfabrik på rekordkurs 

Michelin-kokke i offensiven med mosteri 

Ølchef: "Det nytter ikke at sidde og tude" 

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier