Norsk jordbærkrig handler om millimeter

De norske jordbæravlere må lade alle bær under 28 millimeter i diameter rådne i marken, fordi detailkæderne ikke vil sælge små bær. Til stor ærgrelse blandt politikere og forbrugere.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO

Forargelsen når næsten samme niveau, som da EU for år tilbage indførte krav om den maksimale krumning på en agurk. I Norge handler det for tiden om størrelsen på et enkelt jordbær, og det faktum, at de ikke kan sælges til detailkæderne, hvis de er mindre end 28 millimeter i diameter.

Det skriver den norske avis Tønsberg Blad.

En norsk avler, der årligt producerer 60 ton jordbær, siger til avisen, at han har kasseret flere ton små jordbær. De er resultatet af et ekstra varmt forår, som har fået antallet af småbær til at stige.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

"Det er sådan, branchen vil have det, og det er sådan, forbrugerne vil have det," lyder det fra Thorleif Müller, der sidder i jordbærgruppen i Grøntproducenternes samarbejdsråd. Han forsvarer over for avisen videre retningslinjerne om, at bærrene skal være 28 millimeter for at kunne handles.

"Jordbærbønder bliver styret af tre ting; marked, marked, marked," siger han.

At de mange små bær ikke kommer til salg i detailhandlen og blot skal rådne op på markerne, vækker også forargelse blandt forbrugere og politikere.

"Det er sørgeligt. Havde kæderne stillet krav omkring brugen af sprøjtemidler eller lignende, havde det været noget andet. Men størrelsen på bær... Det, synes jeg, virker helt meningsløst," siger en del af Senterparti-toppen, Marit Arnstad til tb.no.

"Kosmetiske krav til mad bør vi reagere på. Det er vigtigt, at maden produceres med få sprøjtemidler, og det er vigtigt, at der er god smag - hvordan maden ser ud, er af mindre betydning," tilføjer Marit Arnstad.

Første danske jordbær klar i påsken

Frugtingredienser i forrygende europæisk vækst

Salg af lokale varer skal styrke Guldborgsund Frugt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåFoto: Pr

Danforel kæmper sig ud af barsk periode

For abonnenter