FødevareWatch

Arving klar til at overtage jysk milliardforretning

Med udnævnelsen som næstformand i Nowacos bestyrelse tager Katja Nowak Nielsen et stort skridt i det kommende generationsskifte, forklarer hun og hendes far, nuværende topchef Preben K. Nielsen.

Foto: PR / Nowaco.

39-årige Katja Nowak Nielsen er for alvor ved at blive kørt i stilling som arvtager i det Aalborg-baserede milliardforetagende Nowaco.

I sidste uge blev hun forfremmet fra menigt bestyrelsesmedlem til næstformand i selskabet, og hun har i mange år været en del af bestyrelsen i moderselskabet Tika Holding.

Ifølge hendes far, stifter og nuværende topchef i Nowaco, Preben K. Nielsen, er bestyrelsestjansen til datteren et led i et glidende generationsskifte i virksomheden.

"Efterhånden har vi jo 14 kontorer i udlandet, og det er meningen, at Katja sammen med os skal opbygge en personlig kontakt med disse dele af virksomheden, så hun på sigt har den nødvendige indsigt i alle dele af forretningen. I Aalborg har hun det jo naturligt i kraft af sit daglige virke i salgsafdelingen. Igennem bestyrelsesarbejdet i holdingselskabet er hun med i de investeringer, vi foretager, som ikke er fødevarerelaterede som Nowaco. Hun kommer på den måde med hele vejen rundt," siger Preben K. Nielsen om udnævnelsen af datteren Katja Nowak Nielsen, der i dag er daglig leder af salgsafdelingen, hvor hun arbejder med det vestafrikanske marked.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Endnu ingen overdragelsesdato

Virksomhedens kerneforretning er køb og salg af fødevareprodukter i mere end 60 lande verden over, og i 2013 havde Nowaco en rekordomsætning på 2,176 mia. kr. Overskuddet for året havnede på 34,4 mio. kr.

Preben Kurt Nielsen ejer Nowaco sammen med sine to døtre, Katja Nowak Nielsen og Tina Nowak Terkelsen, gennem selskabet Tika Holding. Holdingselskabet rundede i 2013 for første gang en samlet omsætning på 2 mia. kr. med 2,176 mia. kr., og årets resultat landede i 55,6 mio. kr. Udover fødevarevirksomheden Nowaco har Tika Holding en lang række aktiviteter i investeringsselskaber og andre datterselskaber. 

Tina Nowak Terkelsen, der er pædagoguddannet, ønsker ikke at videreføre familieforetagendet, når Preben K. Nielsen ikke længere ønsker at fortsætte arbejdet, men det gør den Cand. IT-uddannede Katja Nowak Nielsen.

Hvornår hun skal overtage forretningen, er endnu ikke afgjort.

"Der er endnu ikke nogen dato på, og vi lader det foreløbigt stå helt åbent lidt endnu. Efterhånden som hun kommer mere og mere ind i det, bliver der måske tale om en glidende overgang, hvor hun overtager flere og flere af mine og min kones opgaver," fortæller Preben K. Nielsen.

Hans kone, Juttine Nielsen, er financial manager i Nowaco.

Signal til organisationen

Katja Nowak Nielsen forklarer selv om generationsskiftet og om udnævnelsen som næstformandspost i Nowacos bestyrelse:

"Det handler primært om at sende et signal til organisationen om, at vi har gang i et generationsskifte, at vi har tænkt os at blive ved med at være en familieejet og -drevet virksomhed, og at der ikke skal opstå forvirring om min rolle, for jeg kommer ikke til at sidde som administrerende direktør. Jeg vil hellere være del af den kommercielle forretning, ligesom jeg også gerne vil være en del af arbejdet i nogle af de mange andre selskaber, som jeg og vi er involveret i," siger hun til FødevareWatch.

Nowacos direktion udgøres i dag af Preben K. Nielsen, finansdirektør Brian Larsen og salgsdirektør Peter Fisker.

Katja Nowak Nielsen har ligesom faren ikke noget konkret svar på, hvornår generationsskiftet kommer til at finde sted.

"Det bliver hurtigt lidt kunstigt, hvis man skal sætte dato på, for godt nok er min far 77 år, men han er fit for fight og har stadig en masse at byde på. Vi tager det, som det kommer, og vi er ret gode til at sparre med hinanden, så det bliver en glidende overgang, hvor han er med, så lang tid han ønsker det," siger hun.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

77 år og fortsat frisk

Fra farens side er der ikke noget pres på datteren, og selvom dåbsattesten som nævnt siger 77 år, har han ikke trang til at forlade bordenden.

"Når Katja synes, at hun er klar, jamen så er jeg også helt klar til at forlade pladsen. Det er et meget stort privilegium at kunne gøre det på denne måde. De fleste skal enten være helt klar eller forlade en post omgående, men der er jeg i den heldige situation, at der stadig kan gøres brug af mine erfaringer i forretningen, selvom jeg ikke er med hver dag," siger Preben  K. Nielsen og fortsætter:

"Jeg har den filosofi, at så længe man er åndsfrisk, skal man holde sig i gang. Ellers tror jeg, at man sygner hen. Og så er det jo også vigtigt i den forbindelse at lytte til sine omgivelser, og det er det måske ikke alle, der er lige gode til, men jeg håber, at jeg kan mærke og forstå, når nogen tænker, at jeg ikke længere er frisk nok til at tage mig af forretningen."

Foto: PR / Nowaco.
Foto: PR / Nowaco.
 

Har flere kasketter på

Katja Nowak Nielsen fortsætter foreløbigt arbejdet i tradingdivisionen, hvor hendes primære arbejde tager udgangspunkt i det vestafrikanske område, men hvor længe det forbliver sådan, er også usikkert.

"Jeg har forskellige kasketter på, og om jeg skal blive ved med at sidde med det vestafrikanske område, det ved jeg faktisk ikke. Jeg synes, det er sjovt, og vi vækster rigtig meget, så som det ser ude lige nu, så fortsætter jeg arbejdet, samtidig med at jeg selvfølgelig forsøger at bygge en organisation op under mig, som kan tage over, når jeg skal noget andet," siger Katja Nowak Nielsen, der har arbejdet i Nowaco de seneste ti år.

Efter nogle år i Tjekkiet, Hongkong og Lituaen har hun i de seneste tre år arbejdet med at opbygge den afrikanske organisation fra hovedsædet i Aalborg, men fremover vil hun også varetage sine forskellige bestyrelsesposter og engagementer i datterselskaber, ejendomsselskaber og i lampevirksomheden Nordlux.

Nordjysk storgrossist runder endnu en milliard

Det betaler de store fødevareselskaber i løn

Et skridt nærmere generationsskifte i Nowaco

Mere fra FødevareWatch

Social Foodies er gået i rekonstruktion

Iskæden med syv butikker er gået i rekonstruktion efter en stribe år med milliontab og negativ egenkapital. For nylig rejste kædens revisor betydelig tvivl om den fortsatte drift i regnskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier