FødevareWatch

Ispriserne er eksploderet

Priserne på is er steget langt mere end priserne på andre varer, og Friskos Filur er i dag 570 pct. dyrere end i 1980, viser ny analyse.

Hvis du synes, at isene er blevet dyre, har du ret. Priserne er steget langt mere end andre varer de seneste år. Eneste trøst: Nogle af isene er faktisk blevet billigere i forhold til sidste år. Men billigt er det ikke at invitere familien på is.

"Der er ingen tvivl om, at det kan være en dyr fornøjelse at byde familien på en is. Ispriserne er steget langt mere end det generelle prisniveau i Danmark, når vi ser tilbage i tiden," siger forbrugerøkonom i Sydbank, Camilla Skovsbo Erichsen, til epn.dk.

Hun har sammenlignet ispriserne helt tilbage til 1980, og specielt en is skiller sig ud. Det er den populære sodavandsis, "Filur."

I 1980 kostede den halvanden krone, i dag koster den en 10'er. Rent faktisk kan den være endnu dyrere, for Sydbank har taget udgangspunkt i priserne på Friskos hjemmeside.

Efter at epn.dk har skrevet om ispriserne, har vi bl.a. fået denne henvendelse fra Søren Banke:

"Hej, I skriver i dag, at en Filur koster 10 kr., men som I kan se på mit foto, koster den på Valdemar Slot, Cafe Æblehaven, 15 kr., som jo er sindssygt dyrt."

Voldsom stigning

Det er en stigning på ikke mindre end 570 pct. I samme periode er det generelle prisniveau steget med 186 pct. Hvis prisen på en Filur havde fulgt den generelle prisudvikling, ville den i stedet for 10 kr., i dag koste 4 kr. og 30 øre.

Der er dog lidt trøst at hente, for "i de seneste 10 år, er isprisen ikke steget mere end det generelle prisniveau," siger Camilla Skovsbo Erichsen.

Et eksempel på det er en anden populær is, nemlig "Magnum Classic.

I 2004, det var den sommer, hvor de danske håndboldpiger og guldfireren vandt guld ved OL i Grækenland, kostede en Magnum Classic 19 kr. I år kan den købes til 20 kr. I de 10 år er prisen kun steget med 1 kr., eller 5 pct.

Prisen på en Cornetto er til gengæld steget med mere end 33 pct. fra 15 kr. til 20 kr. i samme periode.

Ser vi på seks af Friskos klassikere, som har været på iskortet i hele perioden, er de i gennemsnit steget med cirka 17 pct. fra 2004 til 2014. I samme periode er de generelle forbrugerpriser steget med cirka 20 pct.

 

Men der er også gode prisnyheder. Nogle af de populære klassikere er blevet billigere. For eksempel kan nævnes en Champagnebrus. Ifølge Friskos iskort kostede den 15,50 kr. i 2013, men i år er prisen kun 15 kr. Det samme er tilfældet for Kæmpe Eskimo og Københavnerstang. Også den populære Magnum Classic er blevet billigere. Sidste år var prisen på en Magnum 21,50 kr. og i år er den faldet til 20 kr. – et prisfald på næsten 7 pct.

Varm start på årets issalg

Det er dog ikke alle isene, der er blevet billigere. Nogle af isene koster det samme som sidste år, mens andre har taget et ret stort prishop. Her kan f.eks. nævnes Ben&Jerry’s, som er steget med 3,30 kr. – en prisstigning på mere end 11 pct.

Op til 140 kr.

Den billigste is koster nu 10 kr. Så en familie på fire skal minimum af med 40 kr., hvis hele familien skal have is.

Inden man tager spenderbukserne på, og lader familiemedlemmerne vælge netop den is de helst vil have, skal man lige tænke sig om en ekstra gang. Sidste år var den dyreste is på kortet en Ben&Jerry’s til 27 kr.

Her løb det altså op i 108 kr., hvis alle fire valgte den dyreste is på kortet. I år er der kommet en ny is - Cornetto King Cone Chocolate til 35 kr. Det er næsten 30 pct. mere, end hvad den dyreste is kostede sidste år. En familie på fire skal nu af med 140 kr., hvis de alle vælger den dyreste is på kortet.

Unilever mærket af hård detail-konkurrence

Isbranchen går efter luksussegmentet

Hansens Flødeis skummer fløden efter varm sommer

 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier