FødevareWatch

Her er planen for Danish Crown på Bornholm

Efter måneders forhandlinger er en aftale om fremtiden på Danish Crown-slagteriet i Rønne kommet på plads. En lønnedgang på 3,5 pct. skal gå direkte til investeringsselskab.

Foto: POLFOTO

Fødevareforbundet NNF, Dansk Industri og Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen har netop fremlagt den redningsplan, som skal redde Danish Crown-slagteriet i Rønne.

Planen indeholder en femårig aftale, som kan sikre, at slagteriet på Bornholm kan fortsætte, og at 190 medarbejdere ikke står til at miste deres arbejdsplads. Aftalen er kommet i stand med bistand fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

"Jeg er utrolig glad for, at vi har kunnet blive enige om en aftale, der kan redde slagteriet i Rønne fra en lukning. Det har været helt afgørende for os, at vi har kunnet lave en aftale, der ikke indebærer, at vores medlemmer går ned i løn, men at de i stedet investerer i deres arbejdsplads. At aftalen nu sættes til afstemning blandt slagteriarbejderne, er samtidig væsentligt for mig," udtaler forbundsformand Ole Wehlast, Fødevareforbundet NNF i en pressemeddelelse.

Danish Crown: Vi har givet os

3,5 pct. lønnedgang

Aftalen betyder, at der etableres et medarbejderinvesteringsselskab, som vil være med til at finansiere investeringer på slagteriet. Det skal ske, ved at medarbejderne bidrager med en lønnedgang på 3,5 pct., og de penge indgår så i investeringsselskabet.

"Aftalen her er et flot udtryk for den danske model, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere i fællesskab har fundet løsning for at bevare en arbejdsplads, som har så stor betydning for hele Bornholm. Samtidig har der været en klar vilje fra lokalsamfundet, herunder Bornholms kommune, til at bidrage til, at vi kunne nå et resultat," siger DI's adm. direktør Karsten Dybvad.

De ansatte har senere mulighed for at få bidraget til investeringsselskabet tilbage. Det kræver dog, at der på slagteriet i fremtiden opnås samlede besparelser på mere end 25 mio. kr. i forhold til resultatet for 2013. Pengene kan tidligst betales tilbage i 2017.

Skærbæk: ”Vi finder en anden løsning”

Erhvervsministeren bidrager

Erhvervs- og Vækstministeriet har bidraget til aftalen blandt andet ved gennem lovgivningen at skabe mulighed for oprettelse af medarbejderinvesteringsselskaber.

"Det ville få vidtrækkende konsekvenser for Bornholm, hvis slagteriet lukkede. Derfor er jeg glad for, at det lykkedes at finde en god og fornuftig løsning på den meget alvorlige situation omkring slagteriet. Det har stor betydning - ikke bare for de mange slagteriarbejdere, men også for landmænd, følgeerhverv og for hundredvis af familier på øen," siger Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, hvis "kommunikationsansvarlige" over for FødevareWatch tidligere har afvist, at ministeren dirkete var en del af drøftelserne på Bornholm.

Erhvervs- og vækstministeriet har tilkendegivet, at der fra statslig side bliver afsat midler til medfinansiering af nye investeringer på Danish Crown, der kan modernisere og udvikle slagteriproduktionen på Bornholm.

DC-ansat: "Vi er både positive og skeptiske"

Nu skal der stemmes

Hvorvidt redningsplanen rent faktisk fører til en endelig redning af slagteriet, er endnu op til slagterimedarbejderne at afgøre. Det skal ske gennem en afstemning, som skal afholdes i nærmeste fremtid.

Bornholmsk redningsplan på plads

NNF: Andelshavere skal presse Danish Crown

Danish Crown afviser trusler om lukninger af slagterier

Borgmester: Solen brød frem i dag på Bornholm

 

Mere fra FødevareWatch

Venturefond bag ny investeringsrunde i dansk vinplatform

For anden gang på et år investerer venturefonden sammen med private investorer et tocifret millionbeløb i vinplatformen Kobaj. ”Social buying bliver fremtidens måde at handle vin på,” siger Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital.

Pandemien hæmmer Carlsbergs kinesiske fremgang

Mens vi herhjemme har vænnet os til et åbent samfund, er Kina stadig hårdt præget af nedlukninger, hvilket bremser væksten for Carlsbergs kinesiske strategi om at åbne i flere store byer. Det kinesiske nytår og bryggeriets Big City-strategi præsterer dog stadig efter planen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier