FødevareWatch

Bornholms slagteri dømt til lukning

De sorte skyer er trukket tæt sammen over Danish Crowns slagteri i Rønne. Tirsdag aften brød de afgørende forhandlinger sammen, og slagteriet er nu millimeter fra at skulle se en lukning i øjnene.

Foto: POLFOTO

Danish Crown lukker sit slagteri på Bornholm, og 190 af øens arbejdspladser nedlægges i løbet af efteråret. Det oplyser Danish Crown, efter at de sidste og afgørende forhandlinger mellem Dansk Industri og slagteriarbejdernes fagforening NNF brød sammen tirsdag aften.

"Alle andre parter har budt ind med løsninger, som indebærer ofre eller omkostninger. Desværre må vi sande, at Fødevareforbundet NNF ikke vil se på lønomkostningerne, og så når planen ikke sammen. Det tager vi til efterretning," siger administrerende direktør for DC Pork i Rønne, Jesper Friis.

Blankt afslag på forslag

Ledelsen har stået fast på, at slagteriarbejderne skulle gå ned i løn for at sikre slagteriets overlevelse. Men det afviser fagforeningen, og derfor er det ikke muligt at redde arbejdspladserne, lyder det fra slagterikoncernen, som dog holder en dør på klem for fagforeningen.

"Vi har her til aften fremlagt et definitivt forslag for NNF, som de blankt har afvist."

"Vi håber, at de i løbet af de kommende dage kommer på andre tanker, og frem til mandag morgen klokken ni lytter vi, men aftenens udmelding står klar, og i lyset af den er slagteriets dage talte," siger Jesper Friis i en pressemeddelelse.

Danish Crowns ledelse vil onsdag morgen tage til Bornholm og orientere medarbejderne.

Ingen tilbagebetaling

Lukningen betyder blandt andet ifølge DR Nyheder, at 450.000 svin fremover årligt skal sejles væk fra solskinsøen for at blive slagtet.

Gennem de seneste fem måneder har Danish Crown, slagteriarbejderne, øens svineproducenter, Bornholms Regionskommune og flere andre forsøgt at finde en redningsplan for slagteriet.

Forhandlingerne mellem slagteriets ledelse og de ansatte har stået på, siden ledelsen meldte ud, at der skal spares 25 mio. kr. om året på slagteriet, som ellers må lukke.

Samarbejdsudvalget på DC Pork i Rønne var ellers kommet frem til, at medarbejderne skulle aflevere otte procent af deres løn til en såkaldt Bornholmerfond. Fonden skal investere i ny teknologi på virksomheden.

Men på et stormøde mandag har de ansatte sagt "nej tak" til det tilbud. Også selv om Danish Crown har sagt, at lønnedgangen var medarbejdernes sidste mulighed for at bevare deres arbejdsplads.

I det nu forkastede udspil var det ikke meningen, at de ansatte fik deres indskud i den nyoprettede fond retur.

Der er endnu ikke sat endelig dato på, hvornår det sidste svin skal slagtes på Bornholm, men kommunikationsdirektør Anne Villemoes fra Danish Crown siger til DR Nyheder, at lukningen vil være effektueret i løbet af efteråret, hvis altså der ikke i de kommende dage, dukker nye redningsmuligheder op.

NNF: Danish Crown vil ikke investere

I Fødevareforbundet NNF er man skuffede over, at det nu kommet til en situation, hvor det ikke længere ser ud til at man kan redde de knap 200 medlemmers arbejdsplads. Især er skuffelsen stor, når det kommer til den dialog om et investeringsselskab, som fagforbundet mente at have i gang med Danish Crown.

"Der var en fælles forståelse om et medarbejderselskab med tilbagebetaling for et par uger siden - den enighed er åbenbart væk. Vi kan synes om det, hvad vi vil, men det de skrev under på for 14 dage siden, det mener de ikke mere. Det er uhyggeligt, men det er sådan det er," siger Jim Jensen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF i en pressemeddelelse, og tilføjer:

"Danish Crown beder i bund og grund medarbejderne om at gå otte procent ned i løn for at kunne modernisere en virksomhed, som Danish Crown som ejere har undladt at investere i i årevis. Det er simpelthen uhørt."

NNF frygter, at Danish Crowns afvisning af hele ideen om et medarbejdersselskab kan komme til at koste slagteriarbejderne på Bornholm deres arbejde.

"Mødet har været spil for galleriet. Danish Crown vil kun lønnedgang, og det har de forsøgt at pynte på ved at kalde det for en "investeringsfond". Hele pointen ved at investere penge i noget, er jo at man kan få pengene retur. At bede medarbejderne "investere" i virksomheden uden efterfølgende tilbagebetaling, er at gøre grin med dem," udtaler Jim Jensen.

Danish Crown: Gå ned i løn eller vi lukker Bornholm

Skæbnetime for bornholmsk slagteri

NNF: Bornholm-ansatte afviser lønnedgang

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier