FødevareWatch

Kinesisk detailkæmpes bundlinje dykker

Den statsejede, kinesiske koncern China Resources Enterprise har øget salget med 16 pct. i det seneste kvartal, mens bundlinjen falder med 32 pct. i perioden.

Den statsejede, kinesiske fødevare- og detailkoncern China Resources Enterprise har mistet næsten en tredjedel af indtjeningen i forhold til sammen periode sidste år, og det er til trods for, at koncernens samlede salg ifølge det seneste kvartalsregnskab går frem med 16 pct.

Toplinjen lander således på 41,8 mia. Hongkong dollar (HKD) – svarende til ca. 29,5 mia. kroner – i første kvartal af 2014. Samtidig falder bundlinjen til 349 mio. HKD fra 512 mio. HKD et år tidligere. Det oplyser koncernen ifølge Bloomberg i en børsmeddelelse.

China Resources Enterprise operer indenfor detailleddet, hvor man sidder på ca. 15 pct. af markedet og driver en række af Kinas største mega-markeder. Samtidig får koncernen også en mindre andel af omsætningen fra produktion og salg af fødevarer og øl.

Lønstigninger og besparelser koster

Selskabet forklarer i børsmeddelelsen, at det svage kvartal i høj grad skyldes en nedgang i den økonomiske vækst i Kina, der har ramt detailbranchen i landet, samt en omfattende sparekampagne fra landets regering, som har presset salget af luksusprodukter.

Storkoncernens detail-afdeling, som tegner sig for ca. 70 pct. af omsætningen, gik tilbage med 12 pct. på bundlinjen i kvartalet til 464 mio. HKD. Det skyldes ifølge selskabet i høj grad stigende lønninger i detailbranchen, som har skadet rentabiliteten.

Fødevareafdelingen må registrere et tab på 50 mio. HKD mod et plus på 57 mio. HKD i samme periode et år før, mens ølafdelingen lander 6 mio. HKD på bundlinjen mod et tab på 23 mio. HKD i første kvartal af 2013.

Udvider detailforretningen

China Resources Enterprise har i sin detailforretning på nuværende tidspunkt 4.600 butikker på tværs af Kina, primært i de større byer. Men koncernen forklarer, at man vil fremskynde en planlagt ekspansion til en række mindre byer og landsbyer i den nærmeste fremtid.

Den kinesiske gigant indgik sidste år desuden en aftale om en sammenlægning med britiske Tescos kinesiske afdeling, som betød, at man kunne tilføje yderligere 134 butikker. De 134 butikker er alle store hypermarkeder.

Tesco betaler ifølge den aftale 4,33 mia. HKD – svarende til godt 3 mia. kroner – for 20 pct. af den aftalte joint venture, mens China Ressource Enterprise sidder på resten. Hypermarked-forretningen vil gradvist i løbet af de næste 2-3 år ændre navn til CR Vanguard.

Læs artiklen fra Bloomberg her.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier