Direktørfyring blev dyr for Coop

Direktørlønningerne i Coop blev næsten fordoblet i 2013. En lukrativ fratrædelsesordning til tidligere topchef Jesper Lien, som blev fyret i løbet af året, har kostet detailkæden dyrt.
Foto: Gorm Olesen
Foto: Gorm Olesen

Det blev en dyr omgang for Coop, da koncernen i sommeren 2013 valgte at fyre Jesper Lien efter flere år med svigtende resultater.

Topchefen siden 2009 fik nemlig en klækkelig fratrædelse med sig, da han forlod Coops hovedkvarter på den københavnske vestegn.

Ifølge detailkoncernens årsregnskab for 2013 blev den samlede udbetaling til direktionen, som tæller fire medlemmer, fra 2012 til 2013 næsten fordoblet fra 18 mio. kr. til 34 mio. kr. Altså en stigning i lønudgifterne på 16 mio. kr.

”Det er altovervejende Jesper Liens fratrædelsesordning, der gør forskellen,” siger Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, til FødevareWatch.

Er det hele forskellen?

”Det er den helt, helt overvejende grund. Nærmere kan jeg ikke komme det.”

To måneders løn til ny chef

Indtil Jesper Lien blev fyret i august, bestod Coops direktion af ham og de tre koncerndirektører Per Toelstang, Elise Brøchner Larsen og Jan Madsen.

I november blev Peter Høgsted ansat som Jesper Liens afløser, men hans løn udgør kun to måneder af den samlede udbetaling til direktionen i 2013.

Coop var altså uden topchef fra august til november, men om Jesper Liens fratrædelsesordning var større eller mindre end de 16 mio. kr., ønsker Coop ikke at kommentere.

Så vidt vides har Jesper Lien, der inden fyringen havde været i Coop siden 1994, endnu ikke fundet et nyt job.

Høje lønninger i Dagrofa

Hos en anden af landets store detailkoncernen, Dagrofa, har direktørafgange ligeledes kostet dyrt.

Her viser årsrapporten, at der i 2013 blev betalt direktørlønninger for 60,5 mio. kr. mod 13 mio. kr. året før.

Den store stigning her skyldes angiveligt bl.a., at den tidligere adm. direktør, Henrik Gundelach, som trådte tilbage i efteråret, fik en stor bonus, da aktiemajoriteten i Dagrofa blev overtaget af NorgesGruppen.

Det er ikke muligt at se, hvad landets tredje store detailkoncern, Dansk Supermarked, i 2013 udbetalte i direktørlønninger. Det skyldes, at Dansk Supermarked sidste år indgik i det samlede regnskab for A.P. Møller-Mærsk.

Direktørafgange koster Dagrofa dyrt

Kvickly henter ny direktør

Toms-formand: Vi har fået en stærk profil

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg