Stort kød-projekt i Kina op i nyt gear

Ny finansiering er på plads, miljøtilladelse er i hus og ny kommerciel direktør skal bl.a. forhandle samarbejdsaftaler med kinesiske slagterier. Scandinavian Farms ca. 500 km fra Shanghai er på vej op i et nyt gear.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det store, dansk-ejede svineprojekt i Kina Scandinavian Farms er nu for alvor ved at tage fart. Ny finansiering er netop faldet på plads, og ledelsen er klar til at udvide produktionen, der kommer op på 150.000 slagtesvin årligt. Og der slutter udvidelserne langt fra.

”Produktionen er godt i gang derude nu, og inden for den sidste måned er finansiering af fase 2 faldet på plads,” siger Scandinavian Farms' bestyrelsesformand Claus Ewers til FødevareWatch.

Han tilføjer, at man vil udvide antallet af søer fra 600 til 1600 i projektets avlsbesætning og fra 2.500 søer til 5.000 søer i slagtesvinproduktionen.

”Byggeriet er sat i gang og forventes afsluttet i indeværende år,” påpeger han.

Claus Ewers er sammen med sin bror Hans Otto Ewers storaktionær via firmaet Sønderborg Korn – til daglig driver de grovvarevirksomheden Brdr. Ewers. En anden større aktionær og bestyrelsesformand for Scandinavian Farms Invest er formand og storaktionær i Skiold-koncernen, Henrik Hougaard.

Desuden er en anden storaktionær Bent Sørensen fra Mekanord Holding, ligesom IFU er med i projektet. Leverandørerne til avlsbesætningen er med i den del af projektet.

Claus Ewers ønsker ikke at sætte tal på den samlede investering hidtil eller de investeringsplaner, der ligger i skuffen, og der er ikke offentliggjort et koncernregnskab, hvoraf tallene fremgår.

”Vi snakker ikke om investeringerne,” påpeger han.

Flere hundrede tusinde svin årligt

Hans partner Henrik Hougaard har dog tidligere til Jyllands-Posten sagt, at der samlet set bliver tale om en investering i niveauet 700-800 mio. kr.

”Projektet er i god gænge, det er finansieret, og udvidelsen er på plads. Vi er faktisk det første svinebrug, der får en rigtig miljøtilladelse derude, det gik på plads for en uge siden. Så vi er godt på vej,” siger Claus Ewers og tilføjer:

”På årsbasis er det sikkert, at vi kommer til at producere 150.000 svin, og så ligger det i business casen, at vi skal op og lave nogen flere. Nu skal vi lige få det her til at spille, der er jo investeret ganske mange penge. Men vi søger om miljøtilladelser til at udvide vores produktion, og jeg er 100 pct. overbevist om, at det her bliver lønsomt.”

Henrik Hougaard, der også er formand for investeringsselskabet Scandinavian Farms Invest, pegede i sin tid på, at produktionen efter nogle år ville kunne ramme en halv million slagtesvin årligt.

Producerer I under andre miljø- og dyrevelfærdsforhold end i EU?

”Kina har totalt anderledes regler for miljø og dyrevelfærd. Men vi har både IFU og EKF med som investorer, så det er ud fra danske principper og miljøforhold. Der er ingen tvivl om, at det her bliver skelsættende i forhold til at sætte nogle nye miljøstandarder for svineproduktion i Kina.”

Hvornår regner I med, at det bliver et lønsomt projekt?’

”Det tror jeg, at det bliver i løbet af 2015."

Der har været skrevet, at I skulle eje slagteri også?

”Det tror jeg nu ikke bliver tilfældet. Men der er ingen tvivl om, at det ikke bare er slagtesvinproduktion, men afsætning af sikre fødevarer, så derfor er kontrol og slagterier kritisk i forhold til slutproduktet. Jeg tror, vi indgår samarbejder; det er noget, som vi arbejder med lige her og nu - hvordan vi strikker det sammen.”

Ny kommerciel direktør

Firmaet søger en Chief Commercial Officer, der bl.a. skal håndtere de sandsynlige samarbejder med kinesiske slagterier. 

Står slagterierne så for salget – eller skal i have en arm ind i detailhandlen?

”Det tror jeg, vi skal. Vi vil bære produktet langt ned igennem værdikæden, vores navn skal vi værne om, og vi skal have kontrol over tingene ret langt ud. Det er i hvert fald vores tilgang til det på nuværende tidspunkt.”

Så det er en del af en samarbejdsaftale med et slagteri?

”Det er noget af det, vi skal bruge det næste års tid på at arbejde med.”

Scandinavian Farms har netop nu cirka 100 ansatte i Kina inden for avl, svineproduktion og forretningsområdet ”Food”, der skal brande produkterne og sælge "sikre fødevarer".

”Vi har jo en ambition om at gøre en forskel på fødevaresikkerhed og lave et jord til bord-koncept,” understreger Claus Ewers.

Rabobank: Svineproduktion vil lide i flere år

Kina stopper import af britisk ost

Europa ignorerer trussel fra amerikansk svinevirus

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også