FødevareWatch

Putin koster danske svineavlere dyrt

Dansk svineavlsselskab nedlægger Ruslands-forretningen, mens dansk-ejet svinefarm i Rusland skovler penge ind.

Foto: POLFOTO

I kampen om Ukraine mellem Vesten og den russiske præsident, Vladimir Putin står danske svineavlere som de helt store tabere, skriver Politiken onsdag.

Al eksport af svin - både kød og avlsdyr - har været stoppet siden februar på grund af svinepest i Polen og Litauen, og det vil ifølge avisen koste dansk landbrug omkring 2,4 milliarder kroner i tabte indtægter.

I 2013 eksporterede Danmark 131.000 tons svinekød og 50.000 avlsdyr til Rusland, der importerer 69 procent af det svinekød, der kommer på gaflerne, fra Kaliningrad i vest til Vladivostok i øst.

Sagen indbragt for WTO

Årsagen til det russiske importstop har ikke noget med Ukraine-krisen at gøre. Men det har løsningen.

Helt usædvanligt er det nemlig ikke lykkedes Rusland og EU at finde en ordning for de EU-lande, der - som Danmark - ikke har svinepest, og EU har endda indbragt sagen for verdenshandelsorganisationen WTO.

"Der er ingen, der tror på en løsning det første halve år, heller ikke på russisk side. Der er gået storpolitik i det, og det er sket efter direkte ordre fra Putin," siger Holger Bøgebjerg Sørensen, direktør i Porc-Ex Breeding, til Politiken.

Syv års arbejde gået tabt

Firmaet har hvert år sendt mellem og 30.000 og 55.000 svin til Rusland og nedlægger nu sine russisk-rettede logistik- og salgsafdelinger i både Danmark og Rusland.

"Vore kontakter i Rusland har forbindelser helt op til regeringen, og der er ikke en løsning på vej," siger Holger Bøgebjerg Sørensen og konstaterer, at "syv års intenst arbejde med at opbygge et marked i Rusland er gået tabt".

I Landbrug & Fødevarer fremhæver direktør Jan Laustsen, at importstoppet er helt efter bogen.

"Det er bittert og besværligt for os, men vi må vente, til EU og Rusland har forhandlet nye eksportcertifikater på plads. Det er ikke en sag, Danmark uden videre kan klare bilateralt. EU har kompetencen," siger han til Politiken.

Til gengæld er der rigtig gode penge i at producere svin i Rusland netop nu. Selskabet Idavang, der har to store svinefarme i Rusland, tjener nemlig styrtende på svinene.

Næstformand i selskabet Jytte Rosenmaj oplyser til Politiken, at firmaet får 24 kr. pr. kilo svinekød - cirka det dobbelte af afregningen til en dansk svineproducent.

Politikere vil kæmpe imod haleklip af grise

Frankrig forbyder svin fra Nordamerika og Japan

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier