Efter konkurs: Emmerys klar til ny offensiv

Bagerikæden Emmerys er færdig med en tre-årig turnaround og tjener atter penge. Skærpet fokus på kerneprodukter og optimering af processer har malet bundlinjen sort.
Foto: /ritzau/Sara Galbiati
Foto: /ritzau/Sara Galbiati

For tre år siden lå det økologiske bageri Emmerys underdrejet i konkurs og blev siden solgt til nye ejere.

En turnaround blev sat i sving og de første skridt taget mod at vende kursen for den kuldsejlede skude.

Maj måned 2014 er skelsættende for adm. direktør Thomas Erik Knaack, for nu er turnaround-processen officielt ovre – og missionen lykkedes.

”Vi har brugt tre år på at gennemføre en turnaround-proces, og vi er rigtig glade for nu at konstatere, at vi er ude af turnaround-fasen. Processen er gennemført, og vi tjener nu igen penge,” siger han til FødevareWatch og fortsætter:

”Vi har simpelthen vendt underskud til overskud i løbet af de tre år, og vi er klar til ny vækst. Den nye vækst materialiserer sig alene i denne måned med, at vi åbner to nye butikker i maj."

Dermed har Emmerys åbnet tre butikker i første halvår af 2014, og flere åbninger er på vej i efteråret, fortæller direktøren.

Klassisk turnaround

Det første, den nye ledelse af virksomheden gjorde efter overtagelsen, var at lukke to ikke-rentable butikker.

”Processen har været en klassisk turnaround – reduktion af omkostninger, optimering og forenkling af processer, lukning af ikke-profitable butikker eller aktiviteter, nye rapporteringssystemer, spildregistrering – det er de klassiske håndtag, vi har drejet på,” siger Thomas Erik Knaack.

I regnskabet for 11/12 måtte Emmerys præsentere et underskud på 10 mio. kr. Året efter, i 12/13, lød underskuddet på 3 mio. kr. Men i regnskabet for 13/14, som løber indtil d. 30. juni, forventer direktøren et overskud i omegnen af 3 mio. kr.

”Vi fokuserer på, at driften er positiv, og det har den været i fem kvartaler i træk. I det regnskab, vi kommer med d. 30/6, er der overskud på alle niveauer,” siger han.

Skærpet fokus

Nu har Lagkagehuset lige aflagt regnskab, og de vokser, åbner butikker og ansætter folk. Er I klar til at tage kampen op?

”Vi ser ikke sådan på det, at det er os mod Lagkagehuset. Tværtimod. Hvis man vender tilbage til, hvad vi har gjort i turnarounden, så har vi justeret værdierne. Vi er fokuserede omkring vores kerneprodukter, som er brød og kage, men også kaffe og sandwich," siger direktøren og fortsætter:

"Tidligere var Emmerys en masse hyldemeter, hvor der stod udenlandske specialiteter og porcelæn, gryder og vin osv. Det har vi fjernet og i stedet optimeret vores indretning med flere siddepladser og gratis wifi. Det, vi satser på, og som vi mener differentierer os fra andre i markedet, er 100 pct. økologisk brød og kage, og så er det kvaliteten af råvarerne. Det er det, vi mener, differentierer os fra andre aktører."

Men var det ikke også det, før I gik konkurs?

”Jeg vil sige, at vi har skåret fokus endnu mere til. Det var vanskeligere at koncentrere sig om kvaliteten i så bred en produktpalet, som man havde på det tidspunkt med gryder, potter, pander og vin. Vi har skåret det ind til at satse på kerneprodukterne," siger Thomas Erik Knaack.

Han forventer, at virksomheden ved aflæggelse af regnskabet for 13/14 når op på en omsætning på 115-120 mio. kr. Omsætningsvæksten er primært kommet fra eksisterende butikker.

Med de to butikker, der åbnes i maj, har Emmerys 22 i København og 5 i Aarhus.

Lagkagehuset vil udvide imperiet

Brødgigant vil vokse i USA og mod øst

Ny strategi skal bringe bagerigigant på ret kurs

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også