Kinesisk kødkæmpe uddyber børsplaner

Kinesiske WH Group har løftet sløret for sin planlagte børsintroduktion i Hongkong. Samtidig udbetaler man en milliardstor belønning til to direktører for deres vigtige rolle i det nylige opkøb af den amerikanske rival Smithfield Foods.

Den kinesiske kødkoncern WH Group annoncerede i slutningen af sidste måned, at man ville lade sig børsnotere i Hongkong, og svinekødsproducenten har nu afsløret yderligere detaljer om børsplanerne. Det fremgår af en artikel fra Associated Press.

Koncernen oplyser ifølge AP, at man forventer at rejse op til 5,3 mia. dollar, hvilket svarer til 28,66 mia. kroner. Tidligere har der dog været nævnt beløb på helt op til 32 mia. kroner.

International kødgigant på vej mod børsen

WH Group, som tidligere gik under navnet Shuanghui Group, blev verdens største svineproducent, da man opkøbet sin amerikanske rival Smithfield Foods for 4,7 mia. dollar i slutningen af 2013. Selskabet optog dog en del gæld for at finansiere opkøbet, og en del af børsmilliarderne skal bruges til netop at dække den gæld.

Milliardbonus

Samtidig melder flere internationale medier mandag om, at to direktører fra WH Group hver har modtaget en milliardstor bonus for deres rolle i opkøbet af Smithfield Foods.

Det drejer sig om selskabets 73-årige adm. direktør og bestyrelsesformand Wan Long, som har fået 573 millioner aktier, samt Yang Zhijun, der er koncerndirektør med ansvar for fusioner og opkøb, som har fået 245 millioner aktier.

Den samlede pris på aktierne ligger ifølge Reuters på næsten 600 mio. dollar – eller 3,25 mia. kroner.

Det er ”en anerkendelse og belønning for direktørernes bidrag til opkøbet af Smithfield”, skriver WH Group ifølge Reuters i dokumenter indsendt i forbindelse med børsnoteringen.

- Wan Long, adm. direktør, WH Group

Usædvanligt

Udbetalingen af den kæmpe bonus til de to direktør vækker dog undren blandt observatører.

”Det her er meget usædvanligt. Normal vil du udbetale incitamentsbonusser til direktionen på baggrund af deres langsigtede resultater, og ikke bare fordi, de gennemfører en handel – hvilket er en del af deres job,” siger David Webb, en Hongkong-baseret advokat med speciale i selskabsledelse, til Reuters og uddyber:

”Især fordi, der endnu ikke er nogen beviser for, at transaktionen skaber værdi. Lad os håbe at de ikke fortsætter denne form for belønningspolitik efter de er blevet børsnoterede.”

Læs AP-artiklen på hjemmesiden Heraldnet her eller artiklen fra Reuters her.

Kinesiske virksomheder hungrer efter fødevareopkøb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også