FødevareWatch

Millionprojekt skal udvikle naturlige ingredienser

Naturligt sundhedsfremmende stoffer fra planter kan blive en milliardforretning for danske virksomheder. Et nyt stort forskningsprojekt skal fremme de relevante værdistoffer.

Med 31 mio. kr. i ryggen skal det nye store forsknings- og innovationsprojekt, BioFactory, over de næste fire år være med til fremme brugen af såkaldte værdistoffer fra planter til ingredienser i fødevarer, helsekost, naturmedicin og andre biologiske produkter. Der er store kommercielle perspektiver i projektet, hedder det i beskrivelsen fra folkene bag.

Danmark har allerede en stor ingrediensindustri og på verdensplan fører danske virksomheder som Chr. Hansen og Novozymes sig frem i den absolutte verdenselite. Anslået omsætter industrien årligt omsætning for omkring 38 milliarder kroner, hvoraf de 95 pct. stryger til eksport.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Hidtil har det ikke været rentabelt at udvikle og producere plantebaserede værdistoffer i Danmark, fordi udbytterne typisk er lave, men målet med BioFactory er at optimere planternes indhold af værdistoffer. Dermed kan der ifølge Agrotech, Institut for Jordbrugs- og Fødevareinnovation, der står bag udviklingsprojektet, "skabes grundlag for en mere konkurrencedygtig og effektiv råvareproduktion af værdistoffer, hvilket også vil skabe vækst og nye arbejdspladser i både forarbejdningsindustri og primær produktion," som det hedder i en meddelelse fra Agrotech.

"En central del af projektet handler om udviklingen af plantesorter og dyrkningsmetoder, der kan optimere planters indhold af medicinalstofferne fytoøstrogener og rosavin samt en række naturlige farvestoffer som karotin, klorofyl og lutein," skriver Agrotech.

De naturlige farvestoffer vil kunne erstatte de kunstige, der anvendes i ingrediensindustrien verden over i dag, men som der er megen skepsis over for, ikke mindst hos slutbrugere.

Projektet skal skabe en synergier mellem primærproduktion og ingrediens- og naturmedicinindustrien, og det skal ske gennem vidensspredning fra institutioner til virksomheder.

Projektet ledes af GTS-instituttet AgroTech A/S, og den forskningsmæssige del af professor Renate Müller fra Københavns Universitet og professor Lars Porskjær Christensen fra Syddansk Universitet.

Det samlede budget er på 31,3 mio.kr., heraf finansieres de 13 mio. kr. af Styrelsen for Forskning og Innovation under Uddannelses- og Forskningsministeriet, mens resten finansieres af de deltagende virksomheder og af forskningsinstitutionerne.

Chr. Hansen åbner nyt kontor i Shanghai

Metropol i offensiven med ingrediensuddannelse

Ingrediens-branchen savner målrettet uddannelse

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier