FødevareWatch

Officielt: Kommission anbefaler opførsel af hypermarkeder

Det skal være muligt at bygge meget større supermarkeder, og reglerne om placering af dem skal lempes. Sådan lyder den længe ventede anbefaling til politikerne fra Produktivitetskommissionen.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto/Arkiv

Det har været debatteret længe, men nu er det officielt, at Produktivitetskommissionen anbefaler Folketinget at lempe planloven, så der bliver mulighed for at bygge kæmpestore supermarkeder i Danmark.

Det fremgår af en netop offentliggjort rapport.

I dag er planloven sådan indrettet, at det ikke er lovligt at bygge supermarkeder med et areal over 3500 kvadratmeter. Til sammenligning er landets største hypermarked, Bilka i Tilst, næsten 30.000 kvadratmeter, men det er bygget, inden den nuværende lov trådte i kræft.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Og hvis det står til kommissionen, skal det altså igen være muligt at bygge de enorme supermarkeder, som i Danmark kun findes i form af Bilka-butikker.

"Produktivitetshensyn tilsiger, at disse bestemmelser lempes væsentligt. Større butikker giver højere produktivitet gennem blandt andet skalaeffekter og bedre udnyttelse af it," skriver Produktivitetskommissionen.

Fronterne er trukket op

Den danske detailhandel har op til dagens offentliggørelse debatteret emnet flittigt, og fronterne er for længst trukket op.

På den ene side står Dansk Supermarked, som gerne vil bygge flere Bilka'er og derfor er for en lempelse af planloven, mens det modsatte synspunkt repræsenteres af en lang række aktører som Coop, Dagrofa og Rema 1000.

De tre sidstnævnte har sammen med 46 andre aktører i et brev advaret Folketinget mod en lempelse af planloven, da de frygter, at flere gigantiske supermarkeder vil føre til butiksdød i provinsen.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at dagens indspark fra Produktivitetskommissionen ikke er ensbetydende med en endelig afgørelse. Den ligger nu hos Folketinget, som i den kommende tid skal debattere emnet.

Anbefalinger fra kommissionen

Herunder følger punkterne fra Produktivitetskommissionens anbefaling om lempelse af planloven.

- Der gives generel tilladelse til at etablere væsentligt større butikker i Danmark.

- Reglerne omkring placering af butikker lempes væsentligt.

- Der sikres effektive og ubureaukratiske kvikskranker, hvor potentielle investorer i detailbranchen – herunder udenlandske aktører – kan få al relevant vejledning og information om regulering mv.Kommunerne forpligtiges til at inddrage konkurrencemæssige hensyn i forbindelse med planlægningen af detailhandel.

- Det undersøges, om der i forbindelse med en lempelse af planloven kan foretages et samtidigt internationalt udbud af et antal områder til etablering af hypermarkeder, baseret på frivillig deltagelse af interesserede kommuner.

Minister afviser hypermarkeder 

Analyse: Alle vil have ret om Bilka og hypermarkeder 

Coop afviser kategorisk hypermarkeder

Dansk Supermarked bakker op om hypermarkeder

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier