FødevareWatch

Innovationsfond jager vækst i Midtjylland

Future Food Innovation rådgiver fødevarevirksomheder om innovation, veje til vækst og hvordan de skal få gavn af forskningen på deres felt.

Gyda Bay er innovationschef i fonden Future Food Innovation, som er en del af Agro Business Park, og som spillede en central rolle i sidste uges match making-event på Aarhus Universitet i Foulum. Hendes job består til daglig i at få fødevarevirksomheder og fødevareforskere til at tale samme sprog i projekter, hvor universitetets viden og virksomhedens knowhow i fællesskab bidrager til bundlinjen og innovationen i virksomheden.

”Jeg går ud og spotter de rigtige ideer og hjælper virksomhederne med at skrive ansøgninger om midler, og så er det styregruppen, der beslutter, om de vil støtte dem eller ej. På sigt bliver vi måske også nationale, fordi vi har været så gode til at skabe vækst,” siger Gyda Bay til FødevareWatch.

Styregruppen råder på nuværende tidspunkt over 88 mio. kr., som skal bruges til at skabe vækst og arbejdspladser i fødevarevirksomheder i Region Midtjylland. Fonden er kun fire år gammel, men har fået fine karakterer i sine evalueringer.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

”Jeg kom til det her job fra et statsligt innovationsmiljø. I de 11 år jeg var der, havde jeg kigget på to fødevarecases – det var det. Men på de sidste tre år, har vi skabt 22 projekter, og vi har fået 75 ansøgninger. De 22 projekter har kunnet tiltrække næsten 32 mio. kr. i funding udover de penge, de har fået fra os. Det er unikt flotte tal,” siger Gyda Bay.

Barrierer bliver nedbrudt

På sidste uges netværksarrangement ’Mød en forsker' foregik brobygningen som en decideret match making, hvor den erhvervsdrivende satte sig ned over for forskeren og fik en lille snak.

”Her kan man helt uforpligtende komme til at sidde over for en forsker inde fra det store, skræmmende universitet og finde ud af, at de er helt almindelige mennesker. Det er det, der er med til at bryde barrierer mellem virksomheder og forskere,” fortæller Anders Mikkelsen fra Future Food Innovation.

Det til trods var der kun mødt 19 virksomheder og 16 forskere til eventen i torsdags. Sidste år talte de deltagende virksomheder 45 og forskerholdet 12. Gyda Bay ærgrer sig over, at fremmødet fra erhvervssiden ikke var større.

Har I været gode nok til at markedsføre jer?

”Både ja og nej. Vi kunne heller ikke forstå det lille fremmøde, for vi har lavet mere markedsføring, end vi gjorde sidste år. Men rigtig mange af de svar, vi har fået tilbage, lød på, at folk lige har været på Foodexpo, som var rigtig godt i år. De fleste skrev, at de stadig behandler alle de indtryk og kontakter, de fik, så jeg tror bare ikke, timingen for vores møde nu er rigtig. Det var jo svært at vide, men det er rigtig irriterende,” siger Gyda Bay.

Klar igen næste år

Ovenpå match making-eventet er innovationschefen alligevel fortrøstningsfuld. Folk har fået stort udbytte af deres møder, mener hun, og at ’Mød en forsker’ overlever til næste år, er hun ikke i tvivl om.

”Al research viser, at hvis man får den rigtige viden ind på det rigtige tidspunkt, så får man en større bundlinje og mere vækst i virksomheden. I hvert fald nu er der behov for en facilitator som os, der siger - I skal mødes med dem, ringe til dem osv.”

Også Michelle Williams, Institutleder for Fødevarer ved Aarhus Universitet tror på projektets levedygtighed.

”Det her er anden gang, vi afholder ’Mød en forsker’, og vi er kommet hertil, fordi det første arrangement var en stor succes. Sidste år vidste vi ikke, hvad vi kunne forvente, og vi stillede ikke et særligt stort forskerhold. Men efter at have gjort det én gang, var det langt nemmere for os at kommunikere ud til medarbejderne, hvor vigtigt det er at komme til den her slags event,” siger hun.

Future Food Innovation har støttet meget alsidige innovationsprojekter i små og mellemstore virksomheder. Hvert af projekterne har fået ca. tre mio. kr. Fonden støtter også virksomheder – ofte de større af slagsen – med ansættelsen af en erhvervs ph.d., hvortil fonden betaler en tredjedel af lønnen.

FødevareWatch mødte Gyda Bay på Aarhus Universitet i Foulum, hvor fødevarevirksomheder og akademikere inden for feltet torsdag mødtes for at bygge bro mellem videnskab og forretning.

Fødevarernes Silicon Valley er en succes

Match Making samler virksomheder og forskere

Stort ledelseskaos i Danæg

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier