FødevareWatch

"Danish Crown bruger lukningstrussel i forhandlinger"

Danish Crown ville lukke tre slagterier, men ændrede det senere til kun en enkelt lukning. "De er ikke bange for at bruge truslen om lukninger til at presse os," siger tillidsmand.

Foto: Ole Lind/ JP

"Slagterierne i Faaborg, Skærbæk og Rønne skal lukkes."

Så klar var beskeden angiveligt, da tillidsmændene fra Danish Crowns svineslagterier 18. december var samlet til møde i koncernens hovedkontor i Randers. Afsenderen af det dystre budskab var Jesper Friis, direktør for svinedivisionen DC Pork.

Men efter nytår meddelte direktøren, at beslutningen om at lukke tre slagterier pludselig var lavet om. Nu var det kun Faaborg, som skulle lukkes, mens Danish Crown indledte forhandlinger med afdelingerne i Skærbæk og Rønne om at finde besparelser, der kunne redde de ca. 300 arbejdspladser.

I forhandlingerne, der stadig pågår, har løn været et helt afgørende punkt, og netop ønsket om en lønnedgang kan have været agendaen bag truslen om lukninger, der senere blev trukket tilbage. Det mener flere tillidsmænd i Danish Crown.

"Der er ingen tvivl om, at ledelsen i Randers hele tiden har haft den dagsorden, at de danske slagteriarbejdere skulle ned i løn. Og i det spil er truslen om lukninger af slagterier en vigtig brik, som de ikke er bange for at bruge,” siger Thomas Hansen, tillidsmand på Danish Crowns slagteri i Rønne, til FødevareWatch.

Noget rigtig møg

DC Pork-direktør Jesper Friis' besked om, at de tre slagterier skulle lukke, betød, at tillidsmændene i Rønne og Skærbæk længe gik med det indtryk, at de snart ville være uden job.

"Vi fik besked på ikke at sige noget til nogen, og den var absolut ikke sjov at gå med. Jeg skal lige hilse at sige, at både jul og nytår blev noget rigtig møg," siger Poul Sejer, tillidsmand på slagteriet i sønderjyske Skærbæk.

Hvorfor tror du, de meldte lukningerne ud for siden at trække dem tilbage?

"Det er meget nemt at få den mistanke, at de brugte det som en ren trussel. Sådan er gamet blevet efterhånden," siger han.

For slagterierne i både Skærbæk og Rønne gælder det, at de senest 1. juni skal have fundet besparelser for mange millioner, hvis ikke slagterierne skal ud i fyringsrunder eller i yderste konsekvens en lukning.

Taktik overrasker ikke

For Jimmy Andersen, tillidsmand på Danish Crown i Faaborg, blev truslen om lukning til alvor. 16. januar blev det nemlig meldt ud, at slagteriets 470 medarbejdere senest i starten af 2016 står uden job.

Alligevel er han ikke overrasket, hvis ledelsen i Danish Crown meldte lukningerne af Skærbæk og Rønne ud med det formål, at de ansatte på de to slagterier senere kunne presses på lønnen. 

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

"Der er ikke noget fra ledelsens side, der kan komme bag på mig længere. De melder ud, trækker tilbage og nægter alt bagefter. Det er sådan noget, vi er oppe imod hele tiden," siger Jimmy Andersen til FødevareWatch.

Ikke forsvarligt at køre videre

FødevareWatch ville meget gerne have spurgt DC Pork-direktør Jesper Friis, om hvorvidt udmeldingen om lukninger af Rønne og Skærbæk var et middel til senere at kunne presse slagteriarbejderne ned i løn.

Men Danish Crowns pressechef, Jens Hansen, oplyser, at Jesper Friis ikke er tilgængelig for en kommentar, da han i øjeblikket er fuldt fokuseret på de igangværende forhandlinger med slagterierne.

Derfor svarer pressechef Jens Hansen på Danish Crowns vegne.

"Det er en meget kontant udmelding fra tillidsmændene på et tidspunkt, hvor vi forhandler om bevarelsen af to anlæg. Men det sagt, så prøver vi stadig at finde en løsning for både Skærbæk og Rønne,” siger han.

Jens Hansen ønsker ikke at gå ind i en diskussion om, hvorvidt det blev sagt på mødet 18. december, at de tre slagterier skulle lukke, da der er tale om interne forhold. Han udtaler dog:

"Der blev sagt, at det på tidspunktet ikke var forsvarligt at lade de tre slagterier køre videre i deres daværende form. Senere blev det så bestemt, at Faaborg skulle lukkes, mens der skulle findes besparelser i Rønne og Skærbæk."

NNF: Vi går ikke ned i løn

Længere line til bornholmsk slagteri

Forbund raser over Danish Crown

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier