FødevareWatch

Ingrediens-branchen savner målrettet uddannelse

Som et led i forsøget på at fastholde sin position som markedsledende, er det en forudsætning for ingrediensbranchen at tiltrække unge talenter. Branchen efterspørger specifik ingrediensuddannelse.

Foto: Colourbox

Der bliver uddannet masser af talenter på universiteterne i Danmark, som ingrediensbranchen er ivrig aftager af. Men nogen specifik uddannelsesplatform inden for ingrediensområdet eksisterer ikke til trods for, at Danmark sidder på 14 pct. af det globale marked på området, og dermed er blandt verdens absolut førende lande inden for området.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

"Når vi ser på uddannelsesbilledet i Danmark, er der en lang række gode uddannelser inden for fødevarer og landbrug. Men der er ikke rigtig nogen, der specifikt har fokuseret ind på ingrediensområdet," siger Carsten Bennike, koncerndirektør i Chr. Hansens Natural Colors Division, til FødevareWatch og fortsætter:

"Der er fødevarekandidater, der er mikrobiologer, mejeriingeniører osv., som vi ansætter i Chr. Hansen. Men der er ikke nogen med en decideret uddannelse inden for ingredienser.”

Samarbejde skal opgraderes

Initiativet Ingrediensforum, som er en del af Dansk Industri, har fået udarbejdet en rapport på basis af interviews med ingrediensvirksomheder i Danmark. Rapporten konkluderer, at de danske uddannelser der eksisterer, og som er relevante for ingrediensbranchen, har brug for en opkvalificering og en synliggørelse.

Er det noget, du kan genkende?

"Det er det så absolut. Det har vi også talt om i Ingrediensforum. Vi ser gerne, at der kommer en struktureret platform i uddannelsesregi omkring ingredienser inden for fødevarer og landbrug. Der findes ikke en sådan uddannelsesplatform i dag," siger Carsten Bennike.

Ingrediensbranchen har i mange år indgået i samarbejder med de danske uddannelsesinstitutioner, og det samarbejde vil de gerne fortsætte og opgradere. Det er ifølge Bennike ikke kun universiteternes opgave at skabe en specifik ingrediensuddannelse.

"Nej, vi vil meget gerne indgå i en dialog med uddannelsesinstitutionerne om, hvad der skal være grundlaget i sådan et uddannelsesforløb, hvad det er for nogle færdigheder og kompetencer, erhvervslivet efterspørger, og på den måde være med til at forme et uddannelsesforløb i forhold til erhvervsnytten. Vi vil også gerne i dialog med sådan en uddannelsesplatform om, hvordan vi kan hjælpe med at bidrage til f.eks. opgaveskrivning og Ph.D-afhandlinger," siger han.

Koncerndirektøren fortæller, at rapporten "Fødevareingredienser – en dansk styrkeposition" øjensynligt har åbnet nogle øjne i uddannelsesmiljøet. I hvert fald er der kommet konkrete henvendelser til Ingrediensforum om, hvordan en sådan uddannelse i givet fald skulle se ud.

"Vi vil støtte op om sådan et initiativ. Vi kan ikke på forhånd udstede en masse garantier på, hvad vi vil gøre og ikke gøre, men hele Ingrediensforum inkl. Chr Hansen hilser det velkomment. Hvis man kan finde en model, som bygger bro mellem de videnscentre, der ligger rundt omkring i landet, så det bliver lagt ind under en paraply, så er det klart noget, vi vil støtte," siger Carsten Bennike.

Danmark er verdensmester i ingredienser

Chr. Hansen får hjælp af internationale profiler

Norsk fødevaregigant holder kursen

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier