FødevareWatch

Firstfarms vender stort underskud til plus

Landbrugsselskabet Firstfarms har fået styr på forretningen. Regnskabet for 2013 viser et overskud på 2,8 mio. kr. mod et underskud på 27,4 mio. kr. året før.

Foto: Colourbox

Landbrugsselskabet Firstfarms har taget et skridt væk fra den faretruende udvikling, der i 2012 resulterede i et underskud på hele 27,4 mio. kr.

Selskabet præsterer i et netop offentliggjort regnskab et overskud på 2,8 mio. kr. og dermed en forbedring på mere end 30 mio. kr. i forhold til det foregående år.

Samtidig er omsætningen i virksomheden, der opererer med landbrug i Slovakiet og Rumænien, hævet fra 108 mio. kr. i 2012 til 114 mio. kr. i 2013.

"Det er en markant forbedring, og jeg synes, vi er på rettet vej nu. Vi er tilfredse med at være i plus igen, men vi har stadig et stykke vej at gå," siger Anders Nørgaard, direktør i Firstfarms, til FødevareWatch.

Selvom resultatet er væsentligt forbedret i forhold til 2012, karakteriseres det alligevel som mindre tilfredsstillende.

"Det skyldes, at vi stadig ikke tjener nok penge i forhold til den egenkapital, vi har. De store udfordringer for os er at få vores effektivitets- og kapacitetsudnyttelse i top," siger Firstfarms-direktøren.

Styr på bakterier

Det positive resultat i Firstfarms er påvirket af en høj mælkepris, mens dårlige udbytter af majs i Slovakiet trækker i den modsatte retning. Selskabet var sidste år hårdt ramt af bakterien mycoplasma i mælkeproduktionen, men ifølge dagens regnskab er det problem nu under kontrol.

I 2013-regnskabet opstiller Firstfarms to succeskriterier for de kommende år: Markarealerne i både Slovakiet og Rumænien skal udvides, og man vil have flere kvæg.

Desuden ønsker man at sælge de marker, som ikke er rentable, fremgår det.

"FirstFarms fokuserer på forbedring af kompakteringen i nuværende områder og udvidelse i områder med god kompaktering og bonitet (jordbundsforhold, red.). Den jord som FirstFarms ejer, i områder med dårlig bonitet hvor vi ikke fortsat ønsker at udvikle bedriften, søges solgt og provenuet vil blive brugt til videreudvikling af FirstFarms."

Det nye overskud i Firstfarms falder ganske givet på et tørt sted. Siden 2009 har selskabet således haft et samlet underskud på 61 mio. kr.

Anders Nørgaard oplyser, at selskabet i 2014 forventer en mindre vækst i resultatet.

Nicheøkologer oplever vækst i salget

Stor opbakning til vækstplan fra fødevareledere

Ukraine-krise lammer dansk svineeksport

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier