Serie: Lille indgreb - stor effekt

Omkostninger på himmelflugt har sat gang i effektivisering: FødevareWatch sætter i denne serie fokus på de små indgreb, initiativer og justeringer, der ude i branchen har vist sig at have stor effekt.
Foto: Torben Stroyer/JP/Ritzau Scanpix.
Foto: Torben Stroyer/JP/Ritzau Scanpix.

Oven på to år, hvor alt fra råvare- til energi- og fragtpriser er strøget til vejrs, har det for mange danske føde-og drikkevarevirksomheder været uundgåeligt med effektiviseringer. 

Sommetider kan dog selv de mindste justeringer ende med at få en stor effekt. 

FødevareWatch spørger i denne serie en række aktører i den danske føde- og drikkevarebranche om deres erfaringer med effektiviseringer. Hvad har de gjort, og hvad har krævet mindst, men haft størst effekt?

Alefarms produktionstilpasning

Mikrobryggeriet Alefarm åbnede ballet med at fortælle om, hvordan de modsat andre har sænket prisen og samtidig har skåret i produktionen, som et lille indgreb, der har haft en stor effekt.

”Der er mange bryggerier, som for tiden har svært ved at sælge alle deres øl og derfor står tilbage med overskudsproduktion. Derfor har vi valgt at sige, at i stedet for at blive ved med at producere mere øl, end efterspørgslen tillader, så har vi skåret ned i produktionen, så vi producerer lige præcis det øl, som vi sælger. Det gør, at vi bruger færre penge på råvarer,” siger Kasper Tidemann, adm. direktør i bryggeriet Alefarm Brewing.

Alefarm: ”Det giver mere mening for os at producere mindre og samtidig sænke priserne”

Nordic Greens uperfekte grøntsager

Hos grøntsagsproducenten Nordic Greens har man sat flere initiativer i værk, der alle sammen har fokus på spild. Blandt andet ved at bruge de ”uperfekte” grøntsager. Det kan mærkes på bundlinen, fortæller Mads Pedersen, der er adm. direktør.

”Vi har blandt andet lavet spildte varer om til forarbejdede varer, ligesom vi har arbejdet med Too Good To Go og introduceret uperfekte varer for at få så meget ud af vores produktion som overhovedet muligt. I dag har vi faktisk ikke rigtigt noget spild tilbage.”

Nordic Greens uperfekte grøntsager har givet ”value for money”

Mikkellers små prisstigninger

Bryggeriet Mikkeller har set en stigning i produktionspriserne på 20-30 pct. - en regning, man dog ikke en-til-en har kunnet sende videre til kunderne, fortæller topchef Mikkel Bjergsø. Men små prisjusteringer kan også have en ”kæmpe effekt”:

”Det lyder jo fuldstændig vildt, men det er de færreste mennesker, der opdager, at noget koster tre kroner mere, hvis det i forvejen koster 60-70 kr. Men for os, der sælger sindssygt meget øl, har det en kæmpe betydning på bundlinjen,” udtaler han blandt andet.

Mikkeller: ”De små prisstigninger kan gøre en kæmpe forskel”

Toms Gruppens energieffektivisering

Et større indgreb om at skifte fra gas til olie i produktionen gav anledning til mindre energieffektiviseringstiltag, der har haft en stor effekt, fortæller Toms Gruppens forsyningskædedirektør, Michael Budtz.

”Når man går ud på en fabrik, der er lukket ned, kan man ofte høre en masse luft, der står og suser, karruseller, der kører rundt, eller et lys, der er tændt. Det er vi gået igennem med en tættekam og har nu en medarbejder, der bruger halvdelen af sin arbejdsuge på at kigge på det og måle, hvor vi har utætheder, og hvor vi kan skifte ventiler, rør osv.,” siger Michael Budtz blandt andet.

Toms Gruppen: ”Generelt fik vi ret meget fokus på at reducere vores forbrug”

Odense Marcipan får stort udbytte af nye maskiner

I det Orkla-ejede Odense Marcipan har man gennem mange år arbejdet med kontinuerlige forbedringer og dermed effektiviseret på små ting, således man hele tiden har kunnet gøre tingene bedre end året forinden. Særligt givtigt har udskiftning af maskiner eller dele af dem dog vist sig at være, fortæller adm. direktør Niels Søgaard:

”Det bliver meget specifikt for min branche, men vi har i mange år arbejdet på at forbedre udbyttet på de mandler og abrikoskerner, vi smutter. Før var vi måske lidt mere slappe til at forbedre procesudstyret, men der har effekten af bare at skifte tre par gummivalser, der koster måske 150.000 kr. per gang, vist sig hurtigt at betale sig af på udbyttet.”

”Sådan en justering har i hvert fald givet en million om året, så det bliver alligevel til penge,” fortsætter Niels Søgaard.

Odense Marcipan: ”Før var vi måske lidt mere slappe til at forbedre procesudstyret”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også