Fiskemelbranchen: Problematisk mistænkeliggørelse af hele industrien
Højst usædvanligt blev fiskemelsbranchen kimet ned af journalister mandag, fordi fiskemel blev udpeget som synderen i den seneste i en række af nylige PFAS-sager.
Ifølge DTU er der fundet høje - og nogle steder for høje - værdier af de skadelige flourstoffer PFAS i økologiske æg over hele landet, og det kommer med al sandsynlighed fra den fiskemel, der indgår som en del af foderet til hønsene.
Derfor peger pilen også indirekte på de to kæmpe fiskemelsfabrikker i henholdvis Thyborøn og Skagen: Triple Nine og FF Skagen, to af verdens største fiskemelsproducenter. FF Skagen omsatte i 2021 for 2,46 mia. kr. og eksporterer alene til over 60 lande, mens Triple Nines omsætning ligger på lige over 2 mia. kr. og sælger til 40 lande.
Men pilen er indirekte, fordi hverken DTU, foderproducenterne eller andre kan dokumentere, hvorfra fiskemelen er kommet, og det er ærgerligt, mener Anne Mette Bæk, adm. direktør for Marine Ingredients Denmark - brancheforeningen for fiskemelsfabrikkerne.
”Vi har forsøgt at få svar på, hvad det er for noget fiskemel, der er brugt i foderet i de konkrete undersøgelser, men det kan DTU ikke svare på. Og det finder vi problematisk, fordi det mistænkeliggør hele branchen,” siger Anne Mette Bæk, der udtaler sig på vegne af hele brancen.
Brancheorganisation dropper fiskemel efter PFAS-fund
Triple Nine skriver til FødevareWatch, at sagen håndteres gennem brancheforeningen, og derfor vil de ikke stille op til interview. Skagen FF har ikke vendt tilbage på FødevareWatchs henvendelse.
Anne Mette Bæk fra brancheforeningen Marine Ingredients Denmark fremhæver også, at langt størstedelen af fiskemelet fra de danske selskaber i sidste ende havner i foder til fiskeopdræt, særligt de norske lakseproducenter. På globalt plan ender kun ca. 1 pct. af fiskemelet i foder til høns.
”Globalt set er det ca. 1 pct. af fiskemelsproduktionen der går til høns, så det er ikke et stort marked, det primære er akvakultur, hvor vi sælger meget til Norge, som er vores primære eksportmarked,” fortæller Anne Mette Bæk og understreger, at hun ikke regner med, at denne sag vil påvirke forretningen for de danske fiskemelsproducenter:
”Det er ikke en bekymring på regnskabssiden. Det er en miljøbekymring. Fiskemel er meget efterspurgt og et meget værdifuldt produkt, og den efterspørgsel forventer vi ikke vil nedbringes.”
Afgørende forskel på æg og fisk
Kit Granby er forsker på DTU og står bag rapporten om PFAS-stofferne i økologiske æg fra fiskemel. Hun har tidligere fortalt, hvordan stofferne kommer ind i fiskene via forureningen i havene, hvor det lagres særligt i leveren.
Derfor havner der også koncentrationer i fiskemelet, som er et produkt lavet af fiskerester og stimefisk, som kværnes og pulveriseres med alt, inklusiv lever.
Men man kan ikke lave den kobling, at fiskemel er et produkt, der giver et højt indhold til de dyr, det fodres til. Der er er forskel på æg og eksempelvis laks, hvor optaget af de skadelige stoffer er forskellig.
”I æg bliver koncentrationen af PFAS forstærket i forholdet 1:2,2. I levende dyr er den meget mindre, så du skal ikke være bange for at spise fisk, selvom man bruger fiskemel,” siger Kit Granby, forsker ved DTU til FødevareWatch.
Danske Æg-chef: ”Jeg serverer gerne økologiske æg til mine børnebørn”
Det fremhæver Anne Mette Bæk, adm. direktør i Marine Ingredients Denmark, også som et forsvar for produktet.
”Der er forskel på at bruge fiskemel i akvakultur og så bruge det som foder til æglæggende høns. Fødevaretstyrelsen har over for os påpeget, at man her i Danmark ikke har overskredet grænseniveauer i fiskeopdræt, og styrelsen har siden 2011 analyseret værdien for vildtfanget spisefisk, og den har de ikke fundet grund til bekymring over”.
Det er endnu et argument for, hvorfor der sker en uhensigtsmæssig mistænkeliggørelse, mener hun.
Forstår godt forsigtighed fra kunder
Fødevarestyrelsen holder løbende øje med skadelige stoffer fiskeopdræt i Danmark, herunder PFAS-stoffer, som de har gjort i nu 11 år, men tilbage i september igangsatte Marine Ingredients Denmark selv undersøgelser af deres produkt.
”Vi er i gang med vores egne analyser, og det deler vi selvfølgelig med vores kunder, og der har vi ikke set grund til bekymring. Vi fortsætter også vores egne analyser, for vi modtager fisk fra forskellige farvande, hvor vi vil kunne se en variation i områder og arter. Og nogle områder er mere belastet af PFAS-stoffer end andre. Så vi er meget opmærksom på det”.
Alligevel har flere foderproducenter nu droppet at bruge fiskemel i foder til økologiske æglæggende høns. Det forstår Anne Mette Bæk godt.
”Vi forstår godt den her forsigtighedstilgang fra foderproducenterne. Det har vi fuld forståelse for. Indtil videre har vi kun set den her ene analyse, så jeg tænker, vi i fællesskab finder ud af, hvad der skal ske og får et overblik over alle data.”
Relaterede artikler:
Brancheorganisation dropper fiskemel efter PFAS-fund
For abonnenter