FødevareWatch

Nationalbanken spår negativ vækst i 2023

Nationalbanken forudser minusvækst i dansk økonomi på 0,1 procent næste år. Det fremgår af ny prognose.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.

Dansk økonomi går tilbage næste år, i hvert fald hvis man skal tro Nationalbanken, der onsdag har offentliggjort en prognose for den økonomiske udvikling herhjemme.

Den siger, at det danske bruttonationalprodukt (bnp) vil stige med 2,0 procent i år for derefter at falde med 0,1 procent i 2023. Herefter vil det igen stige til 1,2 procent.

Tilbage i maj skønnede Nationalbanken, at væksten i 2023 ville lyde på 2,1 procent, men siden er fremtidsudsigterne blevet en hel del værre.

”Vi kan godt forberede os på en periode med svækket aktivitet og fald i beskæftigelsen.”

”Men man skal huske, at det herhjemme sker efter en meget stærk højkonjunktur i forlængelse af coronapandemien, som har ført til et meget stramt arbejdsmarked,” siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse og kommentar til prognosen.

De dårlige udsigter for økonomien hænger sammen med inflationen, der har nået historisk høje niveauer.

Nationalbanken vurderer, at den for 2022 samlet set vil ramme 8,6 procent, men at den herefter vil aftage til 4,3 procent næste år og til 1,7 procent i 2024.

”Det er vigtigt at få den meget høje inflation bragt ned. Det kræver en markant opstramning af den økonomiske politik, og det vil desværre komme til at kunne mærkes af alle – både borgere og virksomheder,” siger Lars Rohde.

Han anbefaler, at regeringen strammer den økonomiske politik næste år for at lægge en dæmper på efterspørgslen. Og vel at mærke en del mere, end der er lagt op til i det finanslovsforslag, som regeringen har fremlagt.

”Nationalbanken anbefaler, at finanspolitikken bidrager til at dæmpe kapacitetspresset med knap 1 procent af bnp i 2023, ud over hvad der ligger i finanslovforslaget,” hedder det i pressemeddelelsen.

Inflationen stiger fortsat i EU - runder 10 procent

Økonom: Inflation kan koste familier op til 10.000 kroner om måneden

Priserne er steget med 8,9 procent det seneste år

Mere fra FødevareWatch

Seafood Danmark holder døren åben for opkøb

Norsk ejer har udstukket ambitiøs vækstkurs for hele koncernen, der samtidig skal strømlines mere, og det danske milliardselskab skal med på farten. Målsætningen er at vokse med både organisk vækst og opkøb som en del af planen, fortæller bestyrelsesformand.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier