FødevareWatch

DI: Regeringen sender problematisk millionregning til erhvervslivet

Regeringens plan om at gennemføre regulering, der vil hæve prisen på el- og gas, vil føre til en ekstraregning på 313 mio. kr. til industrien, lyder det fra Dansk Industri, der kalder det ”yderst problematisk”. Organisationen vil have suspenderet reguleringen.

Foto: DI/PR

Regeringens planer om at gennemføre regulering, der vil føre til yderligere prisforøgelser på gas- og el, bør suspenderes, således erhvervslivet ikke ender med en stor ekstraregning i en krisetid.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Industri (DI) i kølvandet på regeringens pressemøde om energiforsyningerne.

DI bakker ifølge meddelelsen op om en energibesparelse i det offentlige, private samt i husholdningerne. Erhvervsorganisationerne stiller dog spørgsmål ved, at man, samtidig med at ville skrue ned for energiforbruget, vil indføre en ny økonomisk regulering, der vil føre til en 313 mio. kr. stor ekstraregning til erhvervslivet.

Reguleringen har til formål at give Energinet, der er statsligt ejet, mulighed for at opbygge en økonomisk opsparing til fremtidige investeringer. Timingen for reguleringen, der blev vedtaget på et tidspunkt, hvor energipriserne så anderledes ud, er dog dårlig i dag, vurderer DI:

De høje energipriser kan i den grad mærkes i de danske husholdninger og i erhvervslivet. Virksomhederne står allerede først for at få lukket for deres energiforsyning, og derfor er det helt uhørt, at pålægge dem en ekstraregning på 313 mio. kr., der giver Energinet mulighed for at opbygge en økonomisk buffer og øge egenkapitalen. Og så indfører regeringen det lige midt i en krisetid. Det kommer på det absolut værst tænkelige tidspunkt,” udtaler Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI, i pressemeddelelsen.

Ifølge erhvervsorganisationen bør regeringen tage højde for, at ekstraregningen kommer oven i i forvejen høje energipriser:

”Jeg har ikke mødt en eneste virksomhed, der ikke er interesseret i at spare på energien. Vi skal bruge vores energi smartere og klogere, og der skal derfor udrulles energieffektive løsninger i fart. Men det bliver vanskeligt at investere i nye grønne teknologier, hvis der kommer en ekstraregning, som presser virksomhederne yderligere. Det er arbejdspladser, eksport, vækst og velstand, der er på spil. Og med reguleringen gambler vi med det, der holder gang i vores samfund,” siger Emil Fannikke Kiær.

Hans og DIs opfordring lyder, at regeringen bør suspendere den nye regulering, således den træder i kraft et år senere.

”Hvis ikke vi udskyder den her økonomiske regulering, der giver Energinet ret til at opkræve 313 mio. kr. fra industrien til ren og skær opsparing med mindst et år, risikerer vi at spænde ben for dansk erhvervsliv og for vores konkurrenceevne på en sådan måde, at nogle virksomheder risikerer at må lukke,” siger Emil Fannikke Kiær.

EU vil sende indtægter fra grøn el til nødstedte virksomheder

Inden samråd og EU-træf: Regeringen holder pressemøde om stigende energipriser

Politisk flertal støtter forslag om prisloft på energi

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier