FødevareWatch

Europæisk gaspris falder med lageropbygning før tid

En række fødevareselskaber har kigget med bekymring mod gasforsyninger og -priser. Nu falder prisen.

Foto: Lee Smith/Reuters/Ritzau Scanpix

De europæiske gaslagre er vel at blive fyldt op for vinter sæsonen, og det er tidligere end normalt. Samlet får større lagre gasprisen til at falde, da handlerne nu indregner lavere risici i forbindelse med levering af russisk gas.

Det skriver Bloomberg News.

Futures for hollandsk gas med levering i oktober falder over 9 pct. onsdag eftermiddag.

EU har to måneder før tid fået fyldt sine gaslagre. Men der er fortsat bekymringer om, hvilken eller hvilke undskyldninger Rusland vil bruge for at skrue ned for eksporten af russisk gas til Europa, skriver Bloomberg.

Senest er Nord Stream 1-rørledningen til Tyskland blevet lukket. Det er sket onsdag, da der er et tredages vedligeholdelsesarbejde i gang, oplyste Gazprom tidligere på ugen. Selskabet kalder det samtidig nødvendigt og henviser til, at der skal vedligeholdelse til, hver gang ledningen har været i drift i tusind timer.

I Tyskland er Klaus Müller, chef for Forbundsministeriet for Økonomi og Energi, uenig i vurderingen. Han frygter, at det er et forvarsel om, at Rusland vil bruge energitilførslen som trussel.

Og fra torsdag lukker Gazprom for gassen til det franske energiselskab Engie, da Engie ikke har betalt alt, hvad de skylder for leveringer i juli.

”Gazprom har underrettet Engie om en total suspendering af gasforsyninger fra 1. september 2022, indtil det (Gazprom, red.) har modtaget fuld betaling for den gas, det har leveret, lyder det.

Engie har afvist over for AFP at kommentere Gazproms udmelding.

Gasprisen er på onsdag eftermiddag 248,35 euro per megawatt-time. I fredags var prisen over 339 euro.

Russiske Gazprom har som varslet lukket for gas til Tyskland

Overblik: Her sætter fødevarevirksomheder ind for at være uafhængige af russisk gas

Branchedirektør opfordrer til politiske løsninger på virksomheders gasafhængighed

Arla forbereder sig på gas-luk: Kaster store summer i olie-nødløsninger

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier