FødevareWatch

Novozymes-CFO: Vi løfter bunden der ikke længere er realistisk

Novozymes opjusterer forventningerne til året oven på et stærkt andet kvartal. Fremgangen ses i fire ud af selskabets fem forretningsområder - men fødevaredivisionen kan ikke følge med.

Foto: PR / Novozymes

Novozymes har skåret den nederste del af forventningerne væk og har oppræciseret forventningerne til 2022.

Og det skyldes et stærkt kvartal med 10 pct. vækst - et billede, der også går igen for hele første halvår af 2022.

Det siger Lars Green, der er finansdirektør i Novozymes, efter enzymgiganten er kommet med regnskab for andet kvartal.

”Vi har et rigtig godt momentum på tværs af markeder, og vi ser en bredt funderet vækst på fire ud af fem forretningsområder, der leverer tocifrede vækstrater,” siger finansdirektøren til MarketWire.

”Så det er i virkeligheden den brede portefølje af produkter på tværs af markederne, der gør, at vi er kommet så godt fra start på året. Og som gør det muligt for os at løfte vores interval til 6-8 pct, organisk vækst, fordi vi ikke længere ser bunden af det tidligere interval som værende realistisk med det andet halvår, vi kigger ind i,” siger Lars Green.

Fødevaredivision haltede i kvartalet

Den femte division, der ikke kan følge med de fire andre, er Føde- og drikkevarer samt sundhed, hvor den organiske vækst lander på 3 pct. mod 18 pct. i kvartalet sidste år - mens analytikerne også havde sat næsen op efter lidt mere - nemlig 10,3 pct.

Men det får ikke Lars Green til at ryste hverken i stemmen eller på hånden:

”Hvis vi ser på første halvår, så voksede Føde- og drikkevarer samt sundhed med 10 pct. Og vi holder fast i vores forventninger til hele året om tocifrede vækstrater. Og det er i virkeligheden fuldstændig på linje med vores forventninger,” siger finansdirektøren og fortsætter:

”Om første kvartals vækst på de 18 pct. - der havde vi et væsentlig element af noget timing. Så når vi kigger på det område, så er det fuldstændig i tråd med vores planer. Så vi er mere fokuseret på de 10 pct. på halvåret.”

Højere priser til kunderne

I takt med den høje inflation og de deraf stigende priser på blandt andet råvarer og energi betyder, at Novozymes er i dialog med kunderne om netop højere priser for varerne på hylderne.

”Vi har jo en løbende dialog med vores kunder om, at vi skal have en fair andel af den værdi, som vores produkter skaber. Sådan har vi altid tænkt omkring priser. Og i øjeblikket er der et miljø, hvor sådanne diskussioner bliver vigtige for at sikre Novozymes,” siger Lars Green.

Dialogen er ikke ny - den har kørt hele året og vil fortsætte:

”Vi kan begynde at se effekten af de dialoger - og vi har kan se et mindre positivt bidrag fra priserne i andet kvartal. Det venter vi også at kunne se for hele året,” siger finansdirektøren.

At det også er blevet dyrere for Novozymes, kan man se på en bruttomargin, der er lavere end sidste år:

”Der et udtryk for, at det er blevet dyrere. Men vi fastholder vores forventninger for året og øger i virkeligheden EBIT-marginen med 1 pct. point,” siger Lars Green.

At EBIT-margin hæves er dog af tekniks karakter på grund af en specifik selskabsaftale. Justeres tallene for den, er EBIT-marginen uændret.

Novozymes kom ud af andet kvartal 2022 med et overskud på 817 mio. kr. mod ventede 776 mio. kr. ifølge et gennemsnitsestimat indsamlet af Novozymes selv. Overskuddet endte på 794 mio. kr. i den tilsvarende periode i 2021.

Selskabets omsætning lød på 4286 mio. kr. i kvartalet mod ventet 4064 mio. kr., mens den organiske vækst steg med 10 pct. Her havde analytikerne ventet en vækst på 7,4 pct.

Novozymes rammer over analytikerne på de fleste poster

Danisco-ejer leverer mere end ventet i andet kvartal

Chr Hansen får en storaktionær mindre

Mere fra FødevareWatch

Ny rejeformand: Målet er at blive undværlig

PORTRÆT: Royal Greenlands nye bestyrelsesformand, Maliina Abelsen, bryder sig ikke om at drifte, men lever til gengæld for udvikling. Og så har hun aldrig haft nogen plan for sin karriere, men i stedet bare sprunget ud i tingene, når hun ikke har kunnet lade være.

Topchef forventer blød landing oven på rekordpriser

Omstændighederne er anderledes i dag med de rekordhøje mælkepriser end ved tidligere ekstraordinære opsving. Den buldrende inflation holder hånden under en voldsom opbremsning, vurderer mejerichef i Arla Foods.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier