FødevareWatch

Første udenlandske skib ankommer til Ukraine for at hente korn

Et skib fra Barbados bliver efter planen det første siden krigens start, der henter korn i en ukrainsk havn.

Skibet "Fulmar S" ses her fredag på vej mod Ukraine for at hente korn | Foto: Mehmet Caliskan / Reuters

For første gang siden krigens start ankom et udenlandsk skib lørdag til en ukrainsk havn for at blive lastet med korn.

Det oplyser Ukraines infrastrukturminister, Oleksandr Kubrakov.

Der er tale om et fragtskib, der sejler under Barbados’ flag. Skibet, der hedder ”Fulmar S”, har lagt til ved havnen i Tjornomorsk.

Tjornomorsk ligger ud til Sortehavet tæt på den større havneby Odesa.

Ukraine er normalt en af verdens største eksportører af korn. Landet har dog ikke kunnet eksportere korn, siden Rusland invaderede landet 24. februar.

Det har betydet, at mio. ton korn er blevet ophobet i ukrainske havne.

Mandag lykkedes det så endelig at sejle korn ud af landet for første gang siden krigens start. Det skete, efter at Rusland og Ukraine, med hjælp fra Tyrkiet og FN, havde indgået en aftale om at sikre ukrainsk korneksport.

Skibet blev onsdag inspiceret af Rusland, Ukraine, Tyrkiet og FN i Istanbul for at sikre, at alt foregik efter aftalen. Skibet fik efter inspektionen grønt lys til at fortsætte sin tur mod slutdestinationen Libanon.

Den vellykkede inspektion blev set som tegn på, at aftalen holder, og fredag sejlede tre nye skibe så afsted fra ukrainske havne.

De tre skibe har samlet 58.000 ton majs om bord. To skibe er sejlet fra havnen i Tjornomorsk, mens det tredje forlod havnen i Odesa.

De skal alle igennem samme tjek, som det første skib var igennem i den tyrkiske storby Istanbul. Til det formål har de etableret et fælles center for koordineringen af eksporten i den tyrkiske storby.

Det ligger i Istanbul, fordi Bosporusstrædet, som skibene skal igennem for at komme fra Sortehavet videre til øvrige verdenshave, går igennem Istanbul.

FN-aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra de sydlige ukrainske havne Odesa, Tjornomorsk og Pivdennyj.

Råvarebørserne knager: De globale fødevarepriser styrtdykker

Første skib med korn efter aftale har forladt ukrainsk havn

Mere fra FødevareWatch

Ny rejeformand: Målet er at blive undværlig

PORTRÆT: Royal Greenlands nye bestyrelsesformand, Maliina Abelsen, bryder sig ikke om at drifte, men lever til gengæld for udvikling. Og så har hun aldrig haft nogen plan for sin karriere, men i stedet bare sprunget ud i tingene, når hun ikke har kunnet lade være.

Topchef forventer blød landing oven på rekordpriser

Omstændighederne er anderledes i dag med de rekordhøje mælkepriser end ved tidligere ekstraordinære opsving. Den buldrende inflation holder hånden under en voldsom opbremsning, vurderer mejerichef i Arla Foods.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier