Dagligvarer og plantebøffer skal hjælpe Aarstiderne tilbage på sporet

Måltidskasserne er rygraden i Aarstidernes forretning, men fremover skal udvalgte dagligvarer og færdige ingredienser fylde mere i omsætningen.
Budskabet kommer efter offentliggørelsen af Aarstidernes regnskab for 2021, hvor der blinker et underskud på 2,9 mio. kr. efter en perlerække af overskud i de foregående år. For hammeren ramte selskabet, der siden 1999 har gjort sig kendt med salget af måltids- og grøntkasser.
”Vi kom rigtig godt ud af 2020 og tænkte som de fleste andre, at vi havde fat i noget større ved indgangen til 2021. Året startede rigtigt godt og det lignede god vækst, men så skete det store skift for os i sommeren, hvor folk skulle ud at rejse, ud at spise og gøre alt muligt andet,” siger adm. direktør Annette Hartvig Larsen.
Ikke gearet til nedgang
Hun fortæller, at Aarstiderne fik sig en gevaldig overraskelse omkring sidste sommer efter en lang periode med fremgang, men hvor kunderne pludselig sivede ud af forretningen. Og derefter fulgte flere trængsler.
”De fleste siger de holder en pause, men reelt stopper de. Efter dette skifte begyndte prisstigninger og andre ting at påvirke os – og det er super svært, at virksomheden er gearet til ét budget, men virkeligheden pludselig bliver noget andet. Vi fik sat bremsen i, men ikke hurtigt nok og det blev bare et meget unormalt år,” siger Annette Hartvig Larsen.
Trods de mange udfordringer sidste år har selskabet formået at holde væksten i omsætningen, der er steget til 765,2 mio., kr. fra 759,8 mio. kr. året før fra aktiviteterne i Danmark og Sverige. Aarstiderne har i regnskabsåret haft 363 medarbejdere, og egenkapitalen udgør 51,8 mio. kr.
Målsætningen for 2022 lyder på en omsætning på mellem 775 og 825 mio. kr., mens bundlinjen ventes at lande i niveauet 0 til 10 mio. kr.
Store forhåbninger
Nu skal selskabet arbejde sig ud af krisen igen ved at have mere på hylderne til at matche kundernes hverdag udenfor det klassiske aftenmåltid, lyder det fra Annette Hartvig Larsen.
Sidste år lancerede det økologiske grøntselskab en udvidelse med en ”onlinekøbmand”, hvor brød, drikkevarer, kød og andre dagligvarer med fokus på ”lækkerhed” tilbydes oveni de kendte kasser med grøntsager, frugt, fisk, kød og øvrige måltidsingredienser.
”Nu er vi tilbage til basics. Vi har sat nogle strategiske tiltag på hold, men vores innovation bremses på ingen måde. Salget af dagligvarer går efter planen, og denne del skal køre i parløb med måltidskasserne. Vi har store forhåbninger til dagligvarerne, men det koster at løbe i gang,” siger Annette Hartvig Larsen, der fokuserer på at have tålmodighed med satsningen.
”Man tror altid, at det går nemmere end det gør, men nøje udvalgte varer der følger årstiden kræver ekspertise, som vi skal finde sammen med kunder og leverandører.”
Hun har været med i Aarstiderne siden 2002, mens Thomas Harttung og Søren Ejlersen altså stiftede selskabet tre år før, og alle tre er en del af ejerskabet, hvor også den hollandske investeringsfond Triodos indgår.
Aarstidernes onlinekøbmand skal vinde på lækkerhed
Skal være lettere
Mens Aarstiderne har bygget sin forretning op omkring at tilbyde skræddersyede måltidskasser, hvor man guides til at lave måltidet selv, vil selskabet i højere grad kaste sig over færdige madvarer fremover.
Den travle hverdag for mange familier øger behovet for at komme endnu nemmere igennem måltiderne - og fortsat kunne give familien et sundt, økologisk måltid, lyder tilgangen med ”det varme værksted” hos Aarstiderne, hvor der udvikles nye produkter klar til at blive varmet derhjemme.
”Det varme værksted forventer vi os også meget af med færdige plantebøffer og hybridfrikadeller – det skal være nemt, for mange orker ikke at lave en rødbedebøf, grønne fiskefrikadeller etc. Verden har brug for meget mere plantebaseret mad, så den mission vil vi fortsætte på med at gøre det tilgængelig for alle,” siger Annette Hartvig Larsen.
Skal nok klare skærene
Aarstidernes direktør sammenligner den nuværende krise med finanskrisen, som man også kom igennem. Og selv om der de seneste år også er kommet hårdere konkurrence på måltidsmarkedet med flere aktører, ser selskabet sine dyder som afgørende for at overleve på længere sigt.
Fokus på økologi, på at gøre presse sig selv og sine leverandører til at levere på alle parametre, som man nu også lige er blevet B Corp-certificeret til - skal give kant på markedet. For det giver mening at tænke meget mere plantebaseret, økologisk og lokalt i forhold til økonomi, sundhed og klima, lyder meldingen fra Annette Hartvig Larsen.
”Jeg tror det bliver vores overlevelse at holde fast i principper, også at kunderne kan se beviser på det. Vi har gjort det før og gør det igen,” siger hun og understreger, at der forretningsmæssigt skal kæmpes lidt ekstra på kort sigt.
”Vi kommer ikke til at vokse så hurtigt så hurtigt, som vi havde drømt om, men vi er vokset støt gennem mange år. Resiliensen er ret høj i denne forretning – nu er vi lykkes på 20. år at være humlebien, der godt kunne flyve alligevel.”
Aarstiderne vil sætte ny standard – forbereder sig på fremtidens konkurrence
Aurion vil sætte flere bønner og ærter på menuen
Relaterede artikler:
Kampen om måltidskassekunderne skærpes
For abonnenter