FødevareWatch

Nye EU-regler forkorter holdbarheden af norske æg

Beslutningen om at forkorte holdbarheden af norske æg med en uge vækker vrede blandt aktører i den norske landbrugssektor.

Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix.

En ny EU-beslutning medfører nu en forkortelse af holdbarheden på norske æg med en uge fra 35 til 28 dage - en beslutning, som ikke ligefrem vækker glæde i landbrugssektoren.

En af de utilfredse er bestyrelsesformand for det norske landbrugskoorperativ Nortura, Trina Vaag, der til mediet Nationen kalder det ”uholdbart”, at norsk landbrug skal betale for, at sydeuropæiske lande har ”store problemer med fødevaresikkerheden.”

”Vi har i en årrække gjort tiltag for at norske forbrugere skal kunne spise salmonellafrie æg, og det er vi lykkedes med. Vi er nødt til at blive undtaget for disse regler,” siger Trina Vaag.

Særligt kritisk er hun overfor, at den kortere holdbarhed vil få fragtomkostningerne til at skyde i vejret, eftersom æggene med de nye regler skal hentes oftere hos producenterne.

Ifølge Norturas beregninger vil fragtomkostningerne stige med 65 mio. NOK årligt, såfremt æggene skal hentes to gange om ugen i stedet for en.

Æg-aktører forudser voldsomme prisstigninger

Ægproducent om benbrud hos høns: Der er tydeligt et problem

Verdens forsyning af æg er knap - det fører til høje priser

Mere fra FødevareWatch

Gynger og karruseller på Chr Hansens fødevaremarkeder

Mens kvartalstallene i stor stil ligger indenfor skiven, er der store forskelle at finde på ingredienskoncernens markeder på fødevareområdet. Nordamerika kører for fuld damp, mens Kina er bremset mere op på yoghurtfronten som følge af pandemien.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier