FødevareWatch

Store fødevarekoncerner hiver mindre veganske selskaber ud af markedet

Størstedelen af markedet for kødalternativer ejes allerede af store kød- og fødevarekonglomerater som Kelloggs og Conagra.

Foto: Peter Hove Olesen

Store internationale kød- og fødevarekonglomerater vil skubbe mindre selskaber, der producerer kødalternativer, ud af markedet.

De viser to nyligt offentliggjorte rapporter, skriver The Guardian.

Rapporterne, der er publiceret af organisationerne Food & Water Watch og IPES-Food, beskriver, at kødselskaber som JBS og Cargill i højere grad investerer i plantebaserede proteiner og laboratoriekød, og at de også opkøber mindre virksomheder.

80 pct. af markedet for kødalternativer er allerede ejet af store fødevarekoncerner, skriver The Guardian. Avisen nævner som eksempel koncernerne Kelloggs og Conagra, der henholdsvis ejer Morningstar Farms og Gardein, der begge producerer veganske fødevarer. Kelloggs alene har sat sig på 46 pct. af det plantebaserede fødevaremarked.

”Du vil i de fleste af disse produkter (plantebaserede fødevarer, red.) ikke se moderselskabets navn på mærket,” siger Philip Howard, lektor ved Michigan State University og hovedforfatter på IPES-Food-rapporten. Ifølge ham vil de fleste forbrugere, der køber kødalternativer i supermarkederne, dermed indirekte støtte de store kødfirmaer, selvom det ikke nødvendigvis er intentionen.

Markedet for kødalternativer forventes at vokse i salg fra 4,2 mia. dollar (29,6 mia. DKK) i 2020 til 28 mia. dollar (197,9 mia. DKK) i 2025, skriver The Guardian.

McDonalds vil satse på klima og planteburgere - men vejen er kompliceret

Plantekødspioner træder tilbage

International plantekending bliver sablet på børsen

Mere fra FødevareWatch

Gorillas fyrer 300 ansatte – fremtid i Danmark er uvis

Hård konkurrence på ”last mile delivery”-markedet får tyske Gorillas til at skære til og sadle om. Fremover vil fokus være på Tyskland, Frankrig, Holland, Storbritannien og USA, mens fremtiden for den danske forretning hænger i en tynd tråd.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier