FødevareWatch

Indonesien vil forbyde eksport af madolier

Verdens største producent af palmeolie har tænkt sig at lukke ned for eksport, fortalte Indonesiens præsident Joko Widodo fredag.

Foto: Philip Davali/Philip Davali, Ekstra Bladet

Globalt stiger priserne på fødevarer hurtigere end nogensinde før. Det kom frem tidligere på måneden, da FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, udgav sit fødevareprisindeks.

Særligt priserne på vegetabilske olier stiger kraftigt. I marts alene steg prisindekset for vegetabilske olier med hele 23 pct., blandt andet fordi Ukraine og Rusland tilsammen står for næsten 80 pct. af al verdens eksport af solsikkeolie.

Med en ny beslutning kommer det sydøstasiatiske land Indonesien efter alt at dømme til at sætte priserne på det globale marked under fornyet pres.

Præsident Joko Widodo meddelte nemlig fredag, at hans regering har tænkt sig at gennemføre et forbud mod at eksportere landets betragtelige produktion af madolier. Det skriver blandt andre nyhedsbureauet Reuters.

Beslutningen er taget som følge af de stærkt stigende priser og for at beskytte indoneserne mod mangel på madolie. Den gennemsnitlige pris på en liter madolie i Indonesien er ifølge Reuters allerede steget med mere end 40 pct. i år, hvilket har affødt demonstrationer på tværs af landet.

”Jeg vil overvåge og evaluere implementeringen af denne lovgivning, så der bliver rigeligt madolie til rådighed på hjemmemarkedet til en overkommelig pris,” sagde præsident Joko Widodo om sin hensigt til at forbyde eksporten.

Indonesien er verdens største producent af palmeolie og står for mere end halvdelen af udbuddet på verdensplan. Når landet, som forventet, gennemfører forbuddet mod eksporter torsdag i næste uge - den 28. april - kan det forårsage endnu et prischok på et marked, som i forvejen står i en nærmest uhørt dårlig situation og har svært brug for alternativer til den nu stærkt begrænsede solsikkeolie.

”Himlen vil være grænsen for priserne på madolie nu. Køberne satsede på palmeolie, efter forsyningerne af solsikkeolie faldt på grund af krigen i Ukraine. Nu har de ikke nogen muligheder, da forsyningerne af sojaolie også er begrænsede,” siger en global forhandler af madolier til Reuters.

Indonesiens regering har tidligere forsøgt at kontrollere madolieproducenternes aktiviteter, sådan at priserne i landet holdtes i skak. En undersøgelse om mulig korruption inden for udstedelsen af eksporttilladelser har ifølge ABC News bragt en højtstående embedsmand fra landets handelsministerium samt tre direktører fra palmeolieindustrien i myndighedernes søgelys.

Stryhns-chef gætter på prisstigninger på 20-25 procent

Britiske supermarkeder sætter grænse på indkøb af madolie

Fødevareproducent tilbagekalder laksesalat, der ikke er laksesalat

Mere fra FødevareWatch

Milliardkoncern løfter indtjeningen på kager og slik

Kage- og konfekturekoncernen Givesco er lykkedes med at forbedre indtjeningen i løbet 2021, men ikke helt nok ifølge ledelsen. Koncernen har med sit store detailfokus også løftet omsætningen til lige knapt 3 mia. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier