FødevareWatch

Kageselskab kigger med gru på råvareprisers himmelflugt

Småkageselskabet Jacobsens Bakery fra Hedensted oplever fuld fart på eksporten af danske småkager i de velkendte blikdåser. Men omkostningerne til råvarer lægger pres på forretningsmodellen.

Foto: PR

Farverige kagedåser til alverdens lande strømmer året rundt ud fra Jacobsens Bakerys fabrik i Hedensted, men i 2022 bliver det næppe som det plejer.

Småkageselskabet, der delvist er ejet af fødevarekoncernen Givesco, eksporterer hele produktionen til en række markeder, men selskabet mærker de høje råvarepriser presse forretningen.

For ifølge adm. direktør og medejer Jan Jacobsen skal priserne hæves ude i verden, for at det hænger sammen - og det kan påvirke salget.

”Det værste der har ramt os, er arbejdet med at få varerne frem og betale fragten, der er blevet tre gange så dyr som tidligere. Plus det kommer prisstigninger på råvarer og blikdåser, hvilket æder vores fortjeneste,” siger Jan Jacobsen.

Jacobsens Bakery sælger småkager i dåser under en række brands som Tivoli, Jacobsens of Denmark, Old Denmark og Royal Ballet foruden en lang række specialversioner.

Selskabets markeder er primært Nordamerika, Asien og Europa, og i regnskabsåret 2020 affødte arbejdet en bruttofortjeneste på 73,6 mio. kr. samt en bundlinje på 15,7 mio. kr. mod 14,6 mio. kr. året før.

Vil ramme salget

Men på linje med mange andre produktionsvirksomheder er omkostningsniveauet gennem 2021 bare fortsat i vejret, og det sætter sine spor i forhold til slutkunderne.

”Alene de tomme blikdåser er steget 60 pct., og vi kan samlet set ikke æde de prisstigniger, der skal absorberes ude hos kunderne. Men det forventer vi vil koste volumen i 2022. Uden tvivl,” siger Jan Jacobsen.

Han peger på det paradoksale i, at markederne har været virkelig gode i det vigtige julesalg, mens der også er store forventninger til det forestående kinesiske nytår, der udgør omkring 80 pct. af årsomsætningen i Kina.

”Markedsmæssigt er salget gået godt - julesalget ud af butikkerne har været utroligt stort og aldrig været bedre end i 2021.”

Småkagebranche kigger med spænding frem mod vigtig højtid

Vanvittig logistik presser Kelsen til sidste juledag i USA

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier