FødevareWatch

Fødevarepriser rammer højeste niveau i 10 år

De globale råvarebørser for landbrugsvarer er rødglødende. Priserne er nu steget til det højeste niveau i 10 år.

Foto: Martin Lehmann

På de globale råvarebørser fortsætter prisen på landbrugsvarer med at stige, og den rammer nu det højeste niveau siden juni 2011.

Det viser opgørelser, som FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort.

FAO’s fødevareprisindeks, som afspejler prisudviklingen på de 95 mest handlede landbrugsvarer på råvarebørserne, er i november steget yderligere, hvilket især skyldes markante prisstigninger på mejerivarer og hvede.

Samlet set er indekset steget 46 pct. siden maj 2020.

De voldsomme prisstigninger blev udløst, da verden genåbnede efter den første coronabølge, og efterspørgslen steg eksplosivt. Efterspørgslen på mange typer af varer – herunder landbrugsprodukter – blev yderligere stimuleret af massive offentlige hjælpepakker, der skulle kickstarte økonomien.

Den stigende efterspørgsel opstod på et tidspunkt, hvor priserne på landbrugsvarer havde været lave gennem en længere årrække. Det havde medført lave investeringer i landbruget og stagnerende produktion af landbrugsråvarer.

Udbud og efterspørgsel følges ikke ad

I landbruget tager det halve eller hele år at skrue op for produktionen af eksempelvis korn, kød og mælk. Det seneste halvandet år er prisstigningerne derfor blevet forstærket af, at udbuddet ikke et øget i takt med efterspørgslen. I nogle tilfælde er udbuddet faktisk slet ikke vokset, selv om priserne er steget eksplosivt.

Det er eksempelvis tilfældet for mejerivarer. Prisen på smør, mælkepulver, fløde og ost er på råvarebørserne steget til det højeste niveau i årevis, og alligevel har landmændenes produktion af mælk i blandt andet Europa været vigende.

Det skyldes, at stigningen i mejeriernes mælkeafregning til landmændene er blevet mere end ædt op af stigende omkostninger til blandt andet foder, energi og gødning. Eksempelvis er prisen på kunstgødning i år mangedoblet, fordi stigende priser på naturgas øger producenternes omkostninger og tilmed har fået dem til at lukke en række fabrikker.

Arla har fra denne uge gennemført den største forhøjelse af mælkeafregningen til landmændene i mere end 13 år. De kommende måneder vil vise, om det er nok til at stimulere produktionen.

Ifølge FAO har prisen på hvede nu nået det højeste niveau siden maj 2011, mens prisen på vegetabilske olier fortsat er rekordhøj.

I Europa begrænser miljøpolitik landbrugets mulighed for at øge produktionen, mens en stigende del af landbrugsråvarerne anvendes til energiproduktion i USA. Samtidig har lande som Rusland og Kina indført eksportrestriktioner for at beskytte deres indenlandske fødevareforsyning. Det øger temperaturen på råvarebørserne yderligere.

Svensk Orkla Confectionery & Snacks får ny direktør

Rekordmange butikker forventer stigende salgspriser

Priserne på mad er steget med 30 procent på et år 

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier