FødevareWatch

Novozymes lægger milliard for indisk fødevareaktør

Novozymes køber 60 pct. af aktierne i Synergia Life Sciences. Topchef peger på, at selskabet "passer perfekt strategisk" til Novozymes.

Topchef Ester Baiget fra Novozymes mener, at opkøbet af indiske Synergia Life Sciences passer perfekt ind i koncernen. | Foto: NOVOZYMES

Novozymes har købt en storaktionærpost i den indiske producent af kosttilskud Synergia Life Sciences for at styrke og udvide sin position inden for funktionelle fødevarer.

Det oplyser det danske selskab tirsdag formiddag i en meddelelse.

Novozymes har betalt 150 mio. dollar - svarende til 1 mia. kr. - for storaktionærposten på 60 pct. i det indiske selskab og agter at købe de resterende 40 pct. senest i 2025.

Synergia Life Sciences producerer blandt andet probiotika og vitaminer, som blandt andet udbydes til Microbiome Labs, der tidligere på året blev opkøbt af Novozymes.

"Synergia passer perfekt strategisk i Novozymes ved at yde adgang til et komplementerende strategisk produktportefølje og produktionen af svampebaseret probiotika," siger Ester Baiget, topchef i Novozymes, i meddelelsen.

Købt kontant

Synergia Life Sciences har en proformaomsætning justeret for Novozymes' relaterede salg på 150 mio. kr. samt en driftsmargin, ebitda og ebit, der er højere end det danske selskabs, lyder det videre.

Aktierne er købt kontant og vil påvirke enzymproducentens driftsresultat, ebit, negativt i fjerde kvartal, mens forventningen om en ebit-margin på 27 pct. fastholdes.

I 2022 ventes opkøbet at have en "neutral" indvirkning på Novozymes' marginer på koncernniveau.

Passer godt ind

Novozymes-opkøbet er et lille, men fornuftigt et af slagsen, lyder vurderingen fra Per Fogh, der er aktieanalytiker i Sydbank, over for Marketwire.

"Det er jo et mindre opkøb, som spiller meget godt ind i den strategi, som Novozymes har valgt, med at der skal være mere fokus på human health og alternative proteinkilder," siger han.

"Det er en fornuftig pris i forhold til størrelsen på selskabet og de vækstmuligheder, der er for de her produkter."

Aktien tog et lille hop efter opkøbsnyheden, men da det er et opkøb af mindre skala, vurderer aktieanalytikeren ikke, at det vil flytte aktien.

"Det er et fint lille opkøb, i forhold til den strategiske vej de er på, men det er i mindre skala," forklarer Per Fogh.

Aktien i Novozymes stiger tirsdag formiddag 1,6 pct. til 496,20 kr. på børsen i København.

Novozymes-direktør: Vi kan se lagernedbringelse i fjerde kvartal

Novozymes opjusterer forventningerne efter tredje kvartal

Novozymes jagter organisk vækst i ny 2025-strategi

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier