FødevareWatch

Vegetarisk forening: Lille plantebaseret udvalg forsinker den grønne omstilling

"Et begrænset udvalg" bliver angivet som den primære udfordring, når kosten skal omlægges til færre animalske produkter, viser en forbrugerundersøgelse fra Dansk Vegetarisk Forening.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Der er ikke vegetariske og plantebaserede valgmuligheder nok på hylderne og menukortene hos restauranter, caféer og i supermarkederne, hvis man spørger 3794 fleksitarer, vegetarer og veganere i Danmark, som Dansk Vegetarisk Forening har gjort det.

I en forbrugeranalyse fremgår det, at de, som har haft udfordringer med at omlægge kosten, anfører over halvdelen, at "et begrænset udvalg” er den udfordring, som afholder dem fra at spise færre animalske produkter, skriver Dansk Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse.

Derudover oplyser 41 pct. af de adspurgte, at de ser det begrænsede udvalg af varer i supermarkeder som en stopklods i forhold til at vælge mere grøn mad. Ifølge undersøgelsen er problemet stort blandt veganere, men også omkring en tredjedel af fleksitarerne ser det som en udfordring, at udvalget af fødevarer uden animalske produkter er begrænset, og det er et problem, mener man i foreningen.

"Når selv dem, der allerede spiser meget grønt, oplever udfordringer, er det selvsagt et problem. For det inspirerer jo ikke andre borgere til at omlægge deres kost, at udvalget er for lille. Forbrugeranalysen gør det klart, at der mange steder er et alt for begrænset udvalg af veganske og vegetariske produkter," udtaler foreningens generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

Han tilføjer:

"De nye, officielle kostråd opfordrer danskerne til at spise langt mindre kød og mere grønt. Det er derfor en bunden opgave at gøre det let for forbrugerne at vælge klimavenlige alternativer til kødet. Som det er nu, mister vi som samfund en lavthængende frugt i omstillingen, alene fordi udvalget er for begrænset."

Af de personer, som har svaret på undersøgelsen, der blev gennemført i foråret, betegner 39 pct. sig som veganere, 26 pct. er vegetarer, mens 35 pct. betegner sig selv som fleksitarer.

Vegetarforening hylder beslutning om at fjerne "klimakontrolleret gris" fra hylderne

Politikere klar med 675 millioner til plantesatsning

Vegetarisk forening: Stop med at ignorere kostens betydning for covid-19-sygdom

Mere fra FødevareWatch

Ketchupeffekt redder resultatet hos kæmpen Euro Cater

Den nordjyske Euro Cater-koncern, der omsætter for over 8 mia. kr., har igen haft et svært og coronapåvirket regnskabsår. Samlet blev det dog til et positivt resultat i et år, hvor store nedgange blev afløst af store opture, siger økonomidirektør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier