FødevareWatch

Prishop på råvarer sætter mel- og grynkæmpe under pres

Lantmännen Cerealia med produktion i Vejle kommer ud af 2020 med et lille dyk i omsætningen og et endnu større underskud end året før. Høje råvarepriser gør udsigterne svære, lyder det fra adm. direktør.

Danskernes bagelyst er gået markant op, mens salget af mel til de professionelle køkkener har haltet. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Pandemien har stukket en kæp i hjulet på mel- og grynvirksomheden Lantmännen Cerealias planer for at stabilisere forretningen og skabe overskud.

Selskabet står blandt andet bag detailmærkerne Amo og Kornkammeret, og netop detailsalget har holdt humøret oppe i Lantmännen Cerealia i 2020 mens salget af blandt andet mærket Havnemøllerne til foodservice og industri er dykket. Derfor er omsætningen landet på 568,3 mio. kr. mod 587,9 mio. kr. i 2019.

Virksomhedens udfordring har de seneste år være at skabe en god forretning ud af mølleaktiviteterne med en række meltyper og gryn, hvilket var planen for 2020. Men her er underskuddet vokset til 14,8 mio. kr. fra 8,8 mio. kr. i 2019, hvilket ærgrer direktøren.

"Pandemien har kostet os et år i stabilitetsfasen - for uden corona vil vi have fået et resultatmæssigt bedre år end 2019. Resultatmæssigt er vi selvfølgelig ikke tilfredse med 2020, men vi er faktisk stolte over, at vi som fødevarevirksomhed er lykkes med at komme gennem året uden at lukke produktionen ned," siger adm. direktør Kim Madsen.

To store bølger tegner sig i år med coronaeffekten og råvarepriserne, som udfordrer os

Kim Madsen, adm. direktør, Lantmännen Cerealia

Han understreger, at selskabet med den stærke svenske landmændsejer i ryggen fortsætter med at finde sin vej på det konkurrenceprægede marked. Især de private forbrugeres opblomstrede lyst til at bage under pandemien giver optimisme.

"Vi ryster ikke på hånden og kigger nu fremad med et optimistisk blik for fremtiden. Blandt andet fordi vi har kunnet mærke, at folk går mere op i at lave surdej og bage til familien, hvilket har fået salget af specialmel til at blusse voldsomt op – og det vil vi gerne arbejde videre med," siger Kim Madsen om detailsalget, der i modsætning til foodservice har åbnet nye døre.

Som følge af underskuddene er Lantmännen Cerealias egenkapital dykket tre år i træk og udgør nu 129,8 mio. kr. Selskabet har hjemsted med produktion i Vejle og konkurrerer på melmarkedet primært med danske Valsemøllen og flere tyske møller, hvilket giver skarp konkurrence.

Høje råvarepriser truer

Mens slåskampen fortsætter på mel- og grynmarkedet om forbrugernes, industrien og foodservicekundernes gunst, er skyerne mere mørke i en hel anden retning.

Siden efteråret er priserne på kornprodukter nemlig tordnet i vejret, hvilket truer med at skubbe hårdt til Lantmännen Cerealias forretningsmodel, ligesom det rammer resten af branchen.

”To store bølger tegner sig i år med coronaeffekten og råvarepriserne, som udfordrer os. Hvis jeg kunne viske de to ting ud, går det faktisk i den rigtige retning, men det er virkelig bekymrende med det voldsomme pres på råvarer," siger Kim Madsen med henvisning til at Kina køber meget mere op i markedet og at de sædvanlige mindre udsving nu er blevet til en stejl kurve i vejret.

"De er bare gået op siden oktober og den store volatilitet, der har været på råvaresiden, tror jeg vil fortsætte. Vi er derfor nødt til at finde en model til, hvordan vi som virksomhed dækker os ind i forhold til disse udsving".

Foto: Helle Arensbak/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Helle Arensbak/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
 

Skal kigge hele vejen rundt

Med underskud tre år i træk har Lantmännen Cerealia haft gang i at kigge egen virksomhed nøje efter i sømmene, men for Kim Madsen giver presset fra de høje råvarepriser nu et behov for at lede endnu mere efter at gøre tingene anderledes - gerne i samarbejde med kunderne.

"2021 er et stabiliseringsår for os, hvor vi kigger ind i processer og interne arbejdsgange, mens vi sammen med vores kunder kigger på, hvordan vi kan drive en vækstagenda med trends som sundhed, bæredygtighed og lokal produktion," lyder der fra Lantmännen Cerealia-direktøren.

Historisk høje hvedepriser rammer danske melproducenter

Mange års tilbagegang under opbremsning hos mel- og grynkæmpe 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier